Clujul, pe locul doi în ţară la salariile mari plătite angajaţilor. Unu din trei români primeşte salariul minim pe economie

Clujul, pe locul doi în ţară la salariile mari plătite angajaţilor. Unu din trei români primeşte salariul minim pe economie

Ziarul Financiar a făcut o analiză a salariilor pe care le obţin românii. Clujul se află pe locul doi în topul celor mai mari salarii din România, dar şi pe lista judeţelor care plăteşte angajaţilor salariul minim pe economie. 

Cei mai mulți români care câștigă peste 10.000 de lei brut lunar locuiesc în București, Cluj și Timiș și lucrează în domeniile IT, asistență spitalicească sau bancar. Pe de altă parte, unu din trei români este plătit cu salariul minim pe economie, fie că are studii superioare sau nu. În afară de Bucureşti şi Ilfov, cele mai multe contracte cu salariul minim pe economie au fost înregistrate în Timiş, Bihor, Cluj, Argeş, Constanţa, Prahova, Suceava, Iaşi, Maramureş şi Dolj. 

Un salariu brut de 10.000 de lei înseamnă 5.800 de lei net (circa 1.200 euro). Salarii mari sunt câștigate pe lângă capitală și în județele Cluj și Timiș. La Cluj sunt peste 20.458 de contracte înregistrate cu salarii de peste 10.000 de lei pe lună. 

Oraşele care se află printre fruntaşele salariilor mari sunt acolo datorită multitudinii de companii multinaţionale şi româneşti care s-au tot dezvoltat şi implicit au tot creat noi locuri de muncă, promovându-i pe cei vechi şi crescându-le salariile. Contează foarte mult: infrastructura, investiţiile, centrele universitare. În aceste oraşe există multe companii de IT, clinici şi spitale private, firme de intermediere de activităţi monetare care se tot dezvoltă şi implicit salariile cresc. Totodată, dezvoltarea mediului de afaceri şi investiţiile din fonduri europene au crescut şi nivelul de trai şi diversitatea socio-culturală, prin urmare au devenit tot mai atractive pentru români, dar şi pentru străinii care vor să înfiinţeze un business nou sau să se extindă. 

Regiunea geografică nu garantează un venit crescut. Așa se face că județe învecinate pot fi un reper atât pentru venituri mari, cât și pentru venituri mici. Acest lucru este influențat și de numărul angajaților. Județele Iași și Vaslui sunt cele mai bune exemple, dar nu singurele. În Iași sunt peste 7.000 de angajați care câștigă peste 10.000 de lei lunar, în timp ce în Vaslui sunt de 13 ori mai puțini români cu astfel de salarii. 

La finalul lunii februarie, aproape 237.000 de români câștigau lunar un salariu brut de 10.000 de lei, potrivit datelor Inspecției Muncii, obținute de Ziarul Financiar. Aceleași cifre mai arată că un astfel de salariu este regăsit în doar 4% din totalul contractelor de muncă înregistrate în România. 

Pe de altă parte, prăpastia dintre bogaţi şi săraci se adânceşte, din moment ce peste 30% dintre angajaţii din România sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. 

„Aproape 30% dintre angajaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, fie că au studii superioare sau nu. Chiar dacă salariul minim s-a majorat şi anul acesta, numărul lor rămâne unul mare. Pe de-o parte, există mulţi muncitori necalificaţi care sunt plătiţi cu minimum mai ales în zonele mai sărace ale ţării şi pe de altă parte, încă mai există angajatori care plătesc minimul pe economie, dar în realitate angajaţii primesc mai mult în mână la negru. Asta se întâmplă în general în companiile unde nu există o susţinere financiară mare sau o profitabilitate substanţială şi nu îşi permit să plătească taxe mari la stat”, spune Sorina Faier, Managing Partner al companiei de recrutare Elite Searchers, pentru businessmagazin.ro.

Comenteaza