Clujul, poziție cheie în industria farma. Giganții mondiali au ajuns în România

Clujul, poziție cheie în industria farma. Giganții mondiali au ajuns în România

Municipiul Cluj-Napoca se află printre orașele din țară în care sunt prezente cu unități de producție marile grupuri mondiale ale producției de medicamente. De altfel, Terapia este cel mai mare fabricant de profil din România.

În ultimele 10 luni de la izbuncnirea pandemiei la nivel global, atenţia s-a mutat spre „big pharma“, giganţii din producţia de medicamente, pentru o soluţie la criza sanitară generată de COVID-19, conform ZF.

Banca de investiţii Torreya, cu sediul la New York, a realizat un studiu privind primele 1.000 de companii farmaceutice din lume după valoarea de piaţă a acestora. Analiza Torreya arată că industria de medicamente este estimată la 6,6 trilioane de dolari la nivel global în 2020.

Pandemia de COVID-19 a pus accentual şi mai mult pe dezvoltarea sectorului de medicamente, în căutarea unui vaccin pentru noul virus. Din datele specialiştilor, sunt mai multe vaccinuri în studii clinice pentru a stabili eficienţa şi siguranţa, iar ca termen pentru un vaccin a fost dat sfârşitul lui 2020 - primul trimestru din 2021.

Primii 10 giganţi din producţia de medicamente la nivel global au reprezentanţă în România. Raportul Torreya arată că dacă industria de medicamente la nivel global ar fi o ţară, ar ocupa locul al 15-lea în lume ca produs intern brut, înaintea unor ţări ca Suedia sau Polonia.

Elveţienii de la Novartis, care au fabrica Sandoz din Târgu-Mureş, ocupă poziţia a şasea în clasament. Sun Pharma, proprietarul Terapia Cluj, este pe locul 64, iar cehii de la Zentiva, cu fabrică în Bucureşti, sunt pe poziţia 227.

Comenteaza