Clujul pregăteşte al cincilea parc industrial public VIDEO

Clujul pregăteşte al cincilea parc industrial public VIDEO
În şapte zile încep lucrările la parcul industrial Tetarom IV, iar între timp Consiliul Judeţean (CJ) Cluj caută un teren pentru al cincilea obiectiv destinat investitorilor.

Lucrările la Tetarom IV, programat pe 85 ha în comuna Feleacu, vor începe în cel mult şapte zile, anunţă conducerea CJ. Aceasta a semnat miercuri contractul cu consorţiul câştigător al lucrărilor de construcţie, condus de ACI Cluj, care are valoarea de 36,3 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA).

"Se va intra în teren şi vor începe lucrările. Este un nou parc teritorial: au de câştigat şi judeţul Cluj, şi comuna Feleacu, pentru că banii din impozitul pe clădiri vor intra la bugetul local", susţine preşedintele CJ, Horea Uioreanu. El aşteaptă şi rezultatul la contestaţiile depuse la licitaţia de extindere a lucrărilor din Tetarom I. "Pe de altă parte, suntem în procedură de preluare a unei părţi din patrimoniul societăţii Sticla Turda, iar în paralel pregătim încă un parc industrial, pentru care suntem în căutarea unei locaţii corespunzătoare", a spus şeful CJ.

"Există interes mare din partea unor companii foarte serioase pentru investiţii în Tetarom IV. Îmi doresc ca acest proiect să se facă fără niciun act adiţional care să îl îngreuneze pentru că deja au fost implicate costuri foarte mari pentru judeţ. În plus, să nu uităm că în paralel se va derula şi extinderea Tetarom I", este de părere Ioan Oleleu, vicepreşedintele CJ.

Noul parc industrial va avea şi o componentă de parc fotovoltaic, subliniază directorul societăţii Tetarom SA, Viorel Găvrea. "Partea din faţă este pregătită pentru o parcare mare, o primă clădire, plus terasa alocată pentru fabrici şi uzine, cum s-ar spune. Zona de sud, sud-est e pregătită pentru un parc fotovoltaic, proiect pentru care noi, Tetarom SA, suntem cei mai interesaţi, fiind şi furnizori de energie. Aceasta putem să o furnizăm nu numai parcului industrial, ci şi aeroportului sau CJ, cui ne cere şi ne dă un preţ bun", consideră Găvrea.

Reprezentantul constructorilor, Dorin Aşchilean, a precizat că lucrările vor fi terminate înainte de decembrie 2015. "Vor avea în medie 65 de oameni în şantier, pentru că majoritatea lucrărilor sunt mecanizate. Vrem să angajăm şi 15 oameni din comuna Feleacu", spune acesta. Obiectivul general al proiectului Tetarom IV îl constituie creşterea calităţii vieţii şi crearea de noi locuri de muncă prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor în zona metropolitană Cluj-Napoca. Câștigătoarea licitației pentru construirea Tetarom IV a fost declarată asocierea formată din ACI Cluj, Electromontaj, Nord Conforest și Erbi Prodcom, cu o ofertă de 36,3 milioane de lei, fără TVA.

Tetapolis, în lucru

Şeful Tetarom a precizat că proiectul Tetapolis se găseşte la faza proiectului de fezabilitate, primind deja titlul de parc ştiinţific şi tehnologic din partea Ministerului Educaţiei. Urmează să apară ghidul de finanţare şi proiectul tehnic, iar apoi să fie alocate sumele corespunzătoare. "În Tetapolis vom avea laboratoare foarte scumpe, investiţia va fi mult mai mare decât în Tetarom IV", spune Găvrea. Proiectul CJ prevede accesarea a 50 de milioane de euro din fonduri nerambursabile europene şi va fi similar altor proiecte de parcuri tehnologice din Europa.

 Cifrele Tetarom IV

- Valoare proiect 54,9 milioane lei   
- Valoare eligibilă 34,9 milioane lei:
14,3 milioane Fondul European de Dezvoltare Regională (41,00%)
3,1 milioane bugetul naţional (9%)
17,4 milioane Consiliul Judeţean (50%)
8,3 milioane TVA aferentă cheltuielilor eligibile
11,5 milioane valoare neeligibilă, inclusiv TVA aferentă

 

Comenteaza