Clujul relansează business-ul Impact. Apare o nouă companie

Clujul relansează business-ul Impact. Apare o nouă companie
Așa arăta pe planșeele proiectanților Cartierul Lomb

Dezvoltatorul Impact Developer & Contractor (IDC) București, care a eșuat cu proiectul Cartierul Lomb la Cluj, a încheiat un parteneriat cu fosta societate de intermediere Broker pentru crearea unei noi companii imobiliare.

Acţionarul majoritar al IDC, Gheorghe Iaciu, unul dintre antreprenorii majori de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pregătește o nouă companie pe care vrea să o listeze integral şi să distribuie 90% din profit acţionarilor, conform ZF.

“În Bulgaria şi în Polonia există companii ce deţin mii de apartamente şi produc un venit fix pe o legislaţie bine pusă la punct care le permite să ofere o recompensă investitorilor într-un mod în care nu sunt implicaţi direct în procesul de achiziţie şi management al proprietăţilor, dar sunt nişte investitori financiari.

Ca prim pas pentru dezvoltarea unui embrion în această direcţie, Impact a generat o companie nouă, producătoare de venit fix prin închirierea apartamentelor către o entitate, iar prin Broker Cluj încercăm să o transformăm într-o companie cu reguli de investiţie clare, care să fie listată pe piaţa AeRO a BVB.

Dezvoltarea unor companii care să deţină proprietăţi pentru închiriere specializate ar fi un catalizator pentru dezvoltarea acestui model de locuire în perspectivă şi pentru cei care nu au capacitate să cumpere, dar îşi pot permit să plătească chirie”, spune Gheorghe Iaciu.

BRK Financial Group Cluj are etapele pregătite, iar plasamentul privat pentru vânzarea integrală a acţiunilor va avea loc săptămâna viitoare. Grigore Chiş, director de operațiuni al BRK, spune că 90% din profitul companiei va merge semestrial sub formă de dividende către acţionari, la un randament de 5-7%. “Se va vinde 100% din companie. Este gândită ca un vehicul financiar. Partea de administrare şi de management va fi făcută de compania deţinută de BRK - REIT Capital SA”, spune Grigore Chiş.

Marile proiecte rezidențale private, desființate de criză

IDC avea în plan ridicarea la Cluj-Napoca, acum 15 ani, a Cartierului Lomb, cu 3.200 de case, 2.500 de apartamente, centre culturale și de distracție, spații comerciale și zone de sport - investiție estimată de inițiatorul proiectului, Dan Ioan Popp, la 300 de milioane de euro - însă a renunțat la apariția crizei financiare din 2009. Același blocaj s-a întâmplat cu celălalt mare proiect din oraș, Cartierul Tineretului, estimat la 510 milioane de euro de Arpad Paszkany. Pe 203 ha, de pe dealul Sf. Gheorghe, trebuiau să se ridice 6.000 de unități locative, centre educaționale și medicale, galerii comerciale, patru biserici.

Comenteaza