“Clujul să facă un fond de investiții pentru proiectele din regiune"

“Clujul să facă un fond de investiții pentru proiectele din regiune"

Regiunea din care face parte Clujul trebuie să aibă un fond de investiții care să sprijine financiar proiectele cele mai bune, propune europarlamentarul Dragoș Pâslaru, raportor pentru programul InvestEU, de aproape 700 miliarde de euro.  

“Există oportunități pe care Banca Europeană de Investiții (BEI), UE le pun la îndemână, iar inițiativa noastră de la Cluj vine din încercarea de a duce informarea despre aceste facilități la nivel local. Nu trebuie să așteptați aici, puteți veni voi cu idei pentru a le concretiza. Grupul BEI finanțează fonduri de risc care la rândul lor finanțează companii cu proiecte din UE.

Ar fi ideal să avem o “antantă” pentru un asemenea fond care să urmărească investițiile în Regiunea Nord-Vest, să existe un asemenea montaj financiar în Cluj. Există proiecte finanțate direct cu BEI, un startup din Cluj, Winnow, a obținut o finanțare pe Planul Juncker care vizează realizarea de tehnologii bazate pe inteligența artificială care să reducă risipa de alimente din restaurante. Este bine că la Cluj sunt multe proiecte în privința mobilității inteligente, digitalizării.

Sperăm ca pe măsură ce România se dezvoltă să putem avea o gestiune mai eficientă și mai corectă a banilor publici, să aibă și sectorul privat control asupra felului în care se petrece acest lucru. Noi vorbim despre trecerea de la proiecte de infrastructură de bază la cele de dezvoltare, însă dacă ai nu apă și canalizare cum vorbim despre servicii digitale?”, a spus Dragoș Pâslaru.

Acesta este raportor al grupului Renew Europe pentru programul Invest EU, care continuă planul de investiții pentru Europa cunoscut sub numele de Planul Juncker. Programul va oferi garanții de 38 de miliarde de euro pentru proiectele care se încadrează în patru domenii: infrastructură durabilă, cercetare, inovare și digitalizare, întreprinderile mici și mijlocii, investiții sociale și competențe.

Comisia se așteaptă ca Fondul InvestEU să atragă investiții suplimentare de 650 de miliarde de euro în întreaga Uniune Europeană pe parcursul perioadei de șapte ani. Pâslaru va fi și raportor al Parlamentului European pentru programul de sprijin pentru reforme, cu un buget de 25 de miliarde de euro.

Mecanismul este conceput pentru a susține eforturile de reformă în domenii precum piața produselor și piața muncii, educație, sisteme fiscale, piețe de capital, mediul de afaceri, investițiile în capitalul uman și reformele administrației publice.

Conferința de la hotelul DoubleTree by Hilton a avut ca temă noul buget european, oportunitățile de garantare și finanțare pentru administrația publică și sectorul privat din România, evenimentul fiind organizat de Renew Europe.

Comenteaza