Clujul şi-a făcut cluster de industria mobilei

Clujul şi-a făcut cluster de industria mobilei
Primul cluster din domeniul industriei de mobilier din Transilvania de Nord a fost înfiinţat la începutul acestei săptămâni la Cluj-Napoca, după o perioadă de discuţii, tatonări şi întâlniri de lucru.

Semnatarii acordului sunt 17 companii din regiune, alături de Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj, Consiliul Judeţean, Hygia Consult, Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor (APM). Demersul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), în calitate de partener, este inspirat de bunele practici din statele partenere. Obiectivul Clusterului Mobilier Transilvan (CMT) îl reprezintă cooperarea eficientă între agenţii economici din întreg lanţul tehnologic, universităţi şi institute de cercetare care activează în domeniu, autorităţi publice. CMT o structură deschisă, la care poate adera orice organizaţie interesată de industria de mobilier. Membrii asociaţiei îşi păstrează autonomia, dar acţionează în parteneriat pentru a pune în aplicare o strategie comună de dezvoltare, construită în jurul unor proiecte inovatoare.

Clusterul îşi propune crearea unei mărci de calitate şi dezvoltarea de parteneriate în ţară şi străinătate. CMT vrea să crească influenţa în sectorul producţiei de mobilier şi să se implice la nivel legislativ prin propuneri de proiecte, strategii locale, naţionale sau internaţionale. Lista membrilor fondatori cuprinde companiile şi organizaţiile AB Concret, Antares, APM, AX Perpetuum, CCI Cluj, Confortmob, Eco Blue, Hygia, IRCET, JRD Industries, Marlex, Mobiprod, Oldmob, Palrom, Promtinter, Rotsin, Salice, Terminus, Trend Furniture, T&S Mobilier, TSM Furnitures, UTCN. Structurile asociative de tip cluster reprezintă o soluţie experimentată cu succes în Europa, fiind văzute ca piloni centrali ai dezvoltării locale. În România, ele vor putea beneficia de oportunităţi de finanţare dedicate din toamnă, fondurile fiind disponibile prin Programul Operaţional Sectorial pentru Creşterea Competitivităţii Economice.

(D.E.)

 

 

Comenteaza