Clujul, singurul oraș cu locuințe mai scumpe decât acum 10 ani. Top creșteri pe cartiere

Clujul, singurul oraș cu locuințe mai scumpe decât acum 10 ani. Top creșteri pe cartiere
Bucureștiul și Clujul se bat pentru locul I în topul prețurilor la imobiliare

"Capitala" Transilvaniei este singurul mare centru regional din România în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât înainte de criză, la o diferență de 13,6% față de trimestrul II din 2008. 

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

„Începând din a doua jumătate a anului trecut, ritmul de creștere a prețurilor proprietăților rezidențiale a încetinit din cauza volatilității cererii pe segmentul Prima Casă, din cauza scăderii ofertei de proprietăți existente, precum și numărului insuficient de locuințe nou-construite”, spune Adrian Erimescu, director general al portalului Imobiliare.ro.

În ultimele trei luni, valorile de listare ale apartamentelor au avut o evoluție ascendentă în toate cele șase mari centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro și de Analize Imobiliare. În conformitate cu ceea ce s-a întâmplat la nivel național, creșterile au fost, însă, vizibil mai mici decât în anii precedenți.

În Cluj-Napoca, apartamentele au consemnat una dintre cele mai mici creșteri, respectiv 1,9%, până la 1.510 euro/mp util. Cu toate acestea, nivelul actual al prețurilor locuințelor din oraș este cu 14% mai mare decât în urmă cu 12 luni. Capitala Transilvaniei continuă să fie singurul mare centru regional în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu 10 ani, la o diferență de 13,6% față de T2 2008. 

Cererea din partea cumpărătorilor se reduce

Cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare adeverește previziunile cu privire la încetinirea ritmului scumpirilor pe segmentul rezidențial, evidențiind contextul diminuării cererii din partea potențialilor cumpărători, în consonanță cu scăderea volumului de tranzacții.

În al doilea trimestru, prețurile solicitate pentru locuințele disponibile spre vânzare în România (apartamente și case) s-au majorat cu 1,4% față de cele trei luni anterioare (avans similar cu cel consemnat în trim. I din 2018). Față de aceeași perioadă a anului trecut, așteptările actuale ale proprietarilor sunt cu 4,7% mai ridicate – în condițiile în care, în T2 2017, avansul anual al prețurilor ajungea la 13%.

Cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente și case) a avut o evoluție anuală descendentă. Statisticile relevă, față de perioada similară din 2017, un declin de 5% la nivelul marilor centre regionale ale țării – în condițiile în care doar trei dintre acestea au consemnat de fapt scăderi, respectiv Constanța (-15%), București (-8%) și Brașov (-4%).

Această tendință poate fi pusă pe seama influenței crescute a ceea ce se întâmplă în domeniul creditării: dacă anul trecut mulți români s-au grăbit să acceseze un credit Prima Casă din pricina fondurilor limitate, în al doilea pătrar din 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul creșterii susținute a indicelui ROBOR, unii dintre potențialii cumpărători preferând chiar să-și amâne decizia de achiziție.

Reculul vânzărilor, în ton cu economia țării

„Pentru prima dată în ultimii trei ani, am înregistrat o scădere a cererii în marile orașe: în comparație cu anul trecut au fost cu 5% mai puțini potențiali cumpărători. În trimestrul II din 2018 a avut loc și un ușor recul al vânzărilor. Presiunile evidențiate au dus la o scădere anuală cu 1,3% a numărului de tranzacții, care au ajuns la 151.481.

Pe fondul unei evoluții modeste a economiei în prima parte a acestui an, așteptarea Analize Imobiliare pentru a doua jumătate din 2018 este că la nivel național vor avea loc mai puține tranzacții, în contextul stagnării creșterii prețurilor”, a menționat Dorel Niță, project manager al AnalizeImobiliare.ro.

Ieftinirile din perioada crizei, recuperate doar 40% în capitală

În București pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 2,2% în intervalul aprilie-iunie, până la 1.280 euro/mp. Dintre marile orașe analizate, capitala se remarcă prin cea mai mică diferență de preț la 12 luni, respectiv 4,4%.

Aceasta se află la polul opus față de Cluj și în ceea ce privește evoluția prețurilor din 2008 încoace: aici apartamentele au recuperat cel mai puțin din ieftinirile provocate de recesiune, acest tip de proprietăți fiind, în momentul de față, cu 40% mai scumpe decât în T2 2008.  

Dintre reședințele de județ, cele mai mari creșteri pe segmentul apartamentelor au avut loc în Sfântu-Gheorghe (6,3%), Alexandria (6%), Piatra-Neamț (5%), Târgoviște (4,8%) și Buzău (4,5%). Aceste variații au fost mai temperate decât în primele trei luni ale anului, când Miercurea-Ciuc consemna un avans record, de 17,8% (în ultimele trei luni aici a avut loc o creștere de 4,4%).

Baia Mare a înregistrat o ușoară scădere (de 0,1%) a așteptărilor vânzătorilor, lista celor mai mici variații fiind completată de Oradea (+0,7%), Alba Iulia (+1%), Ploiești (+1,2%) și Satu Mare (+1,2%). Imobiliare.ro este cel mai accesat portal de specialitate din România, cu 1,6 milioane de vizitatori unici pe lună.

Apartamente Cluj-Napoca
  • Preț mediu/mp: 1.510
  • Evoluție preț 3 luni: +1,9%
  • Evoluție preț 12 luni: +14,1%
 
Top creșteri în cartiere
  1. Iris                  +4,2%      1.330 euro/mp
  2. Plopilor         +3,5%      1.720 euro/mp
  3. Bună Ziua     +3,2%      1.400 euro/mp
  4. Mărăști          +2,3%      1.560 euro/mp
  5. Mănăștur       +2,2%      1.430 euro/mp

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza