Clujul trimite deșeuri radioactive la foc automat în Bihor

Clujul trimite deșeuri radioactive la foc automat în Bihor

Un camion cu radiații peste limită, încărcat cu deșeuri din Cluj, a ajuns la sediul companiei Holcim din județul Bihor. Este al doilea transport de acest fel înregistrat în decurs de o lună.

Reprezentanții Holcim au sunat la 112 și au anunțat că un camion din județul Cluj, care vrea să între în curtea firmei, are un nivel de radiații peste limită admisă, conform Bihon.ro.

Conform procedurii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bihor a notificat toate instituțiile abilitate și a trimis un echipaj de pompieri militari cu o autospecială și o ambulanță tip B2, plus echipajul pentru radiații chimice, radiologice și nucleare. Camionul a fost dus într-o zonă de carantină și au fost făcute măsurători și de experții de la Laboratorul de Igiena Radiațiilor (LIR) din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor. 

În urma controlului, pompierii au transmis că nu există pericol nici pentru angajați, nici pentru populație, însă camionul a fost trimis înapoi la Cluj. Experții de la LIR au măsurat cu aparatul Viktoreen/90 determinând valoarea de 2,2-2,3 μSv/ oră. Nivelul de radiație a fost înregistrat la roată, la ușă, lângă mașină.

„În urma constatărilor, autoritățile au decis că încărcătura din camion nu prezintă risc pentru sănătatea publică și mediu și au dispus returnarea acesteia la expeditor în dimineața zilei de 5 aprilie. Situația este controlată cu strictețe, iar angajații companiei, comunitatea locală și mediul nu sunt puse în pericol”, transmite Alexandru Anghel, purtător de cuvânt al Holcim.

După primele informații reiese că valorile de radiații peste limita fondului natural la încărcătura acestui camion cu deșeuri municipale ar fi mai mici decât cele înregistrate luna trecută, când o altă utilitară, tot din Cluj, a fost descoperită cu radiații mari.

Atunci, autocamionul care se pregătea să intre pe platforma Holcim din localitatea Chiștag avea un nivel de radiație mai mare decât cel acceptat. Tirul aparținând unei firme românești transporta deșeuri de metale destinate coprocesării de la Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj, provenind de la o stație de profil din județ.

“La fața locului s-au deplasat echipajul de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bihor, LIR – DSP și specialiști din cadrul Agenției de Protecție a Mediului, care au efectuat măsurători de specialitate, identificând valori cuprinse între 0,54 și 0,69 μSv/h în partea dreaptă dreaptă spate a camionului, doza fondului natural fiind de 0,12 μSv/h.

Pentru asigurarea, supravegherea zonei și intervenția operativă în cazul producerii unei situații de urgență, la locul indicat au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Aleșd cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță de tip B2.

Măsurile dispuse au constat în notificarea instituțiilor cu atribuții în gestionarea unor astfel de evenimente, evaluarea situaţiei, culegerea de informaţii cu privire la natura pericolului, stabilirea și balizarea zonei de securitate şi siguranţă (30 m), verificarea existenţei eventualelor scurgeri de lichide, măsurarea ratei dozei, acţiuni protective pentru personalul de intervenţie, interzicerea accesului angajaților în zona balizată”, preciza ISU "Crișana".

Comenteaza