Clujul, un imens şantier de apartamente: 192 de proiecte rezidenţiale

Clujul, un imens şantier de apartamente: 192 de proiecte rezidenţiale
Clujul reunește a doua ofertă de ansambluri rezidențiale din România, respectiv 192 de proiecte, din care 91% de apartamente. Dintre acestea, 60 sunt disponibile în piață, 81 au fost deja vândute, iar restul au autorizația de construire sau sunt în proces de realizare a planului urbanistic zonal (PUZ).

„Aflat într-o strânsă concurență cu Bucureștiul în ceea ce privește prețurile locuințelor, Clujul a cunoscut, încă din perioada de boom, o dezvoltare rezidențială intensă a localităților limitrofe. Cel mai mare proiect rezidențial din această zonă (ansamblul rezidențial Calea Baciului), format din 11 blocuri cu 1.800 de apartamente, se află în comuna Baciu.

În Florești, ce s-a transformat într-o adevărată localitate-satelit a orașului de pe Someș, cele mai mari proiecte, respectiv Multiserv 1 și Multiserv 2 (ambele dezvoltate de Wohnung Invest), ajung la câte 600 de unități locative. În interiorul orașului, proiectul cu cele mai multe locuințe finalizate până acum este Bonjour Residence, din cartierul Bună Ziua, ce numără tot 600 de unități”, relevă un raport de piaţă al portalului Imobiliare.ro.
 
Raportul realizat în perioada martie-aprilie relevă existența a 1.400 de ansambluri rezidențiale cu minim 30 de apartamente, localizate în șapte mari orașe ale țării și împrejurimi. Acestea se află în diferite faze de dezvoltare: unele au obținut recent autorizația de construire sau se află în proces de inițiere a PUZ, în vreme ce altele au fost deja vândute.

Cele mai multe proiecte se găsesc în zona capitalei, iar în următorul oraș clasat numărul acestora se situează la mai puțin de jumătate. Numărul de ansambluri existente într-un oraș nu reprezintă un indicator direct al volumului ofertei de locuințe noi; un cuvânt important de spus îl are și amploarea respectivelor complexuri rezidențiale.

În acest context, interesul pentru segmentul rezidențial nou s-a triplat din 2012 încoace, astfel că 60% dintre potențialii cumpărători ar opta pentru o locuință nouă, în detrimentul uneia vechi. Corelat cu faptul că multe dintre ansamblurile cuprinse în studiu sunt încă nefinalizate, unele așteptând demararea lucrărilor de construire, solicitările tind să depășească oferta concretă din piață, ceea ce explică entuziasmul dezvoltatorilor de a demara noi proiecte în marile orașe.
 
În centrele regionale pot fi observate două tendințe: pe de o parte, în zonele periferice ale marilor orașe, atractive datorită disponibilității terenurilor de construcție, continuă să fie dezvoltate o serie de ansambluri rezidențiale, mai mari sau mai mici de apartamente; pe de altă parte, odată cu revenirea pieței după recesiune, unii investitori se orientează spre zone mai bine cotate, din interiorul orașelor, cu acces la mijloacele de transport în comun și facilitățile urbane. 
 
În Bucureşti există 500 de ansambluri rezidențiale, din care 88% de apartamente: 124 sunt vândute, 99 au obținut autorizația de construcție sau sunt în faza de inițiere a PUZ. Restul sunt disponibile spre vânzare, fie proiecte existente (ajunse la faze ulterioare de dezvoltare), fie nou lansate. Timişoara reunește 182 de ansambluri, din care 88% de apartamente. 69 sunt disponibile spre vânzare, 56 au fost deja contractate, iar 57 așteaptă demararea lucrărilor. 
 
La Constanța sunt există 187 de proiecte de locuințe: 66 au fost deja contractate, 50 se află în faze preliminare demarării lucrărilor, în vreme ce 71 sunt disponibile spre vânzare. În Iaşi există 145 de ansambluri, dintre care 81% de apartamente. Cele mai multe, 90 de proiecte, sunt disponibile spre vânzare, 20 au fost  contractate, iar restul de 35 se află în etape preliminare demarării construcției. 
 
În Brașov sunt 145 de ansambluri (70% de apartamente): 75 disponibile spre vânzare, 60 a căror construcție urmează să înceapă și 10 care au fost deja contractate. La Sibiu există 59 de proiecte, din care 82% de apartamente. Dintre acestea, 38 sunt disponibile în piață, trei au obținut recent autorizația de construcție, iar 18 se află în proces de inițiere a PUZ.

Comenteaza