Clujul va avea centru de robotică pentru tineri

Clujul va avea centru de robotică pentru tineri

Asociația Transilvania Roboticx (ATR) și BRD vor dezvolta împreună un hub de robotică în Cluj, ce va funcționa ca un spațiu multifuncțional de educație în domeniul roboticii, cu ateliere și alte facilități de practică.

Echipa de robotică ATR va participa la competiția internațională Maryland Tech Invitational din Columbia (SUA), între 22 și 24 iunie. Elevii din Cluj formează singura echipa din România invitată la competiție datorită rezultatelor obținute la concursul BRD FIRST Tech Challenge și la alte competiții internaționale de robotică.

„Participarea echipei noastre la Maryland se datorează modului în care am realizat robotul, rezultatelor obținute în concursuri și a modului în care am reușit să transmitem peste hotare imaginea noastră. Ne dorim să dezvoltăm hub-ul multifuncțional de educație în domeniul roboticii împreună cu echipa BRD, ce ne va ajuta să le oferim copiilor un loc unde pot pune în practică cunoștințele lor tehnice”, a declarat Nicoleta Tirtan, mentor al echipei și președintele ATR. 

„Cu echipa Transilvania Robotix am avut o chimie extraordinară încă de la început, împărtășim valori comune și ne dorim să dezvoltăm împreună un spațiu pentru toți copiii dorinici să învețe robotică și să își pună cunoștințele în aplicare. Suntem foarte mândri de reușita lor și ne bucurăm că putem fi alături de ei pe drumul către un viitor pe care îl construiesc chiar acum”, spune Roxana Miloș, brand communication manager al BRD.

Echipa este formată din patru elevi ai liceului Avram Iancu (Beniamin Zeic, Anda, Alexandru și Darius Tirtan), precum și din mentorii lor. Ea a fost înființată în 2016, cu ocazia primului eveniment FIRST Tech Challenge din România, organizat de Asociația Nație prin Educație, unde ei au obținut locul 2 la categoriile Think Award și Design Award. Au urmat competițiile FTC Dutch Open 2017, FTC Russia Open 2018 și BRD First Tech Challenge România 2018, la cel din urmă remarcându-se prin patru premii câștigate.

Aceștia au dus mai departe rezultatele obținute în competițiile prin înființarea ATR, cu scopul de a promova educația STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) în România și de a inspira elevii de liceu să își fructifice curiozitatea și creativitatea în domeniile tehnice. ATR și BRD dezvoltă împreună un hub de robotică în Cluj, ce va funcționa ca spațiu multifuncțional de educație, cu ateliere și alte facilități de practică.

FIRST a fost lansat în 2007 printr-un program pilot în orașul american Manchester, la inițiativa lui Dean Kamen, inginer american, inventator și om de afaceri. La nivel global, programul are patru categorii: pentru grădiniță, școală generală, liceu și facultate, în România fiind prezent pentru moment doar cel pentru liceeni.

Susținerea echipei ATR face parte din angajamentul BRD de a se implica în dezvoltarea tinerei generații prin proiecte de dezvoltare personală și profesională care implică utilizarea tehnologiei și a inovației sub platforma Mindcraft – development hub de la BRD.

Comenteaza