Clujul va avea două parkinguri subterane. Total: 775 de locuri de parcare VIDEO

Clujul va avea două parkinguri subterane. Total: 775 de locuri de parcare VIDEO
În zona centrală a oraşului vor fi amenajate două parkinguri subterane, dintre care unul cu lift, a anunţat primarul Emil Boc.

Cluj va avea în curând două parkinguri subterane, a anunţat miercuri primarul Emil Boc. Este vorba despre unul în Piaţa Mihai Viteazu, aflat demult în planurile municipalităţii, dar blocat de magistrala principală de apă a oraşului, şi de altul în Piaţa Ştefan cel Mare, modern, cu lift pentru maşini.

775 de locuri de parcare ar urma să cumuleze cele două parkinguri. În acest moment, în Cluj sunt 8 parkinguri, toate supraterane.

Boc a declarat că lucrările ar putea fi demarate în scurt timp şi a explicat situaţia fiecărui proiect.

Parkingul din "Mihai Viteazu" - teren de la greco-catolici

Proiectul parkingului din Mihai Viteazu este vechi; iniţial trebuia demarat în 2009. A fost blocat însă de magistrala principală de apă a oraşului, care trece exact prin locul unde urma să fie parkingul. Lucrările trebuia să fie realizate de portughezii de la Cogedir Gestao de Projectos SA, care nu au acceptat însă rezilierea contractului. Ei au acţionat Primăria în judecată şi au cerut despăgubiri pentru studiul realizat şi pentru întârzierea începerii executării contractului.

Cum a rezolvat problema Primăria? A "mutat" proiectul dincolo de magistrala de apă, pe un teren revendicat de Biserica greco-catolică. "Vreau să le mulţumesc celor de la Biserica greco-catolică că au renunţat la revendicarea acelui teren din faţa statuii lui Mihai Viteazu. Vineri am primit decizia de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor prin care putem concesiona terenul", a spus primarul Emil Boc.

Portughezii sunt aşteptaţi săptămâna aceasta la Primărie, iar proiectul ar putea intra luni în dezbaterea Consiliului Local.

6.000

de metri pătraşi este suprafaţa totală concesionată de Primărie către Cogedir Gestao de Projectos SA, pentru construirea parkingului

500

de locuri ar urma să aibă parcarea subterană

2

ani ar urma să dureze lucrările de contrucţie

3.759

de metri pătraţi revendica Biserica greco-catolică în Piaţa Mihai Viteazu. Reprezentanşii Bisericii au fost dispuşi să renunţe la revendicare fără a solicita ceva în schimb

Parkingul din "Ştefan cel Mare" - teren de la sindicalişti

Al doilea parking, cel din Piaţa Ştefan cel Mare, va fi unul modern, cu lift pentru maşini. Pentru acest proiect, Primăria avea nevoie de concesionarea terenului de sub Casa Învăţătorului (clădirea roşie unde funcţionează în prezent şi Inspectoratul Şcolar Judeţean). "Am negociat timp de un an cu Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar pentru terenul de sub Casa Învăţătorului. Suntem în faza de finalizarea a actului notarial prin care donează acel teren Primăriei", a explicat Boc. Odată depăşităă această fază, Primăria va concesiona terenul unei companii care doreşte să realizeze proiectul. "Va fi un parteneriat public-privat, pentru că Primăria nu are fonduri să construiască atâtera parcări", a mai spus edilul şef.

275

de locuri ar urma să aibă noul parking, cu lift

18

luni este perioada estimată pentru realizarea proiectului


"Arhitecţii ne-au recomandat să nu aducem traficul între zidurile cetăţii. De aceea am renunţat să construim un parking pe strada Kogălniceanu. Următorul proiect de acest fel va fi pe strada Avram Iancu, în zona cimitirului"

Emil Boc, primarul Clujului

Comenteaza