Clujul va avea fabrică de reciclare de deșeuri electronice

Clujul va avea fabrică de reciclare de deșeuri electronice
Noua fabrică va fi amplasată la Câmpia Turzii, își va începe activitatea în iunie și va beneficia de tehnologii avansate în reciclarea echipamentelor electrice și electronice (DEEE), având o capacitate de procesare de 25.000 tone pe an.

Unitatea de 3,5 milioane de euro va dispune de linii tehnologice pentru tratarea frigiderelor, a mașinilor de spălat, a echipamentelor IT&C, electrice și electronice. Fabrica va avea activitate permanentă, iar în următorii trei ani va crea 80 de locuri de muncă.

„Piața de electronice este în continuă dezvoltare și investițiile actuale au fost un pas necesar atât pentru mărirea capacităților de reciclare proporțional cu cantitățile puse pe piață, cât și pentru achiziția de noi linii de procesare. Urmare a investițiilor, GreenWEEE are acum capacitatea de a recicla toată cantitatea de DEEE pe care România este obligată să o realizeze ca țintă de colectare. 

Modernizarea instalațiilor curente, constând în separarea liniilor tehnologice și automatizarea lor, contribuie la creșterea productivității și la eficientizarea consumului de energie, având un impact pozitiv asupra mediului”, a declarat Marius Costache, director executiv al GreenWEEE.

Compania va investi 8,5 milioane de euro pentru deschiderea unei noi fabrici de reciclare a deșeurilor electrice și electronice la Câmpia Turzii și pentru mărirea și modernizarea fabricii din Buzău, dublându-și capacitatea de tratare a acestor tipuri de deșeuri la 100.000 tone pe an.

Unitatea din Buzău va beneficia în prima jumătate a anului 2018 de o investiție de 5 milioane de euro, constând în modernizarea și în mărirea capacității de producție și achiziția primei linii tehnologice pentru reciclarea echipamentelor LCD din România.

La fabricile GreenWEEE ajung pentru reciclare echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii, fiind singurul reciclator de baterii din Europa de Sud-Est. Deșeurile provin de pe piața locală, de la operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilității producătorului, prin colectare de la persoane fizice, cât și prin contracte cu mari producători sau retaileri de electronice. 

DEEE sunt alcătuite din materiale care se degradează în mii de ani, conținând inclusiv substanțele toxice. În urma procesării în fabrică, agenții poluanți sunt îndepărtați în mediu controlat, iar materialele reciclabile sunt introduse în circuitul economic, transformându-se în produse noi. GreenWEEE face parte din grupul integrat de reciclare cu același nume, prezent de 15 ani pe piața din România. 

Acesta reciclează toate cele 10 categorii de deșeuri menționate în legislație: aparate de uz casnic de mari și de mici dimensiuni, echipamente informatice, de telecomunicaţii și de larg consum, unelte electrice şi electronice, jucării, echipamente sportive şi de agrement, dispozitive medicale, instrumente de supraveghere şi control, distribuitoare automate.

Printre companiile care se ocupă cu procesarea deșeurilor în țara noastră se mai numără Ro Ecologic, Lafarge, Eco Rom, CRH România, Ecovalor. Din punct de vedere economic, activitatea de gestionare a deșeurilor în România are o pondere de 10 miliarde de euro. 

Comenteaza