Update Video Foto Clujul ia bani de tehnologie de la Bruxelles. “Europa Digitală ni se potrivește ca o mănușă”

Clujul ia bani de tehnologie de la Bruxelles. “Europa Digitală ni se potrivește ca o mănușă”
Importanți oficiali europeni și naționali, prezenți la evenimentul cu peste 1.000 de participanți de la Cluj | Foto: Grand Italia
Clujul va lua bani de tehnologie de la Bruxelles. “Europa Digitală ni se potrivește ca o mănușă”
Clujul va lua bani de tehnologie de la Bruxelles. “Europa Digitală ni se potrivește ca o mănușă”
Clujul va lua bani de tehnologie de la Bruxelles. “Europa Digitală ni se potrivește ca o mănușă”
Clujul va lua bani de tehnologie de la Bruxelles. “Europa Digitală ni se potrivește ca o mănușă”
Clujul va lua bani de tehnologie de la Bruxelles. “Europa Digitală ni se potrivește ca o mănușă”
Clujul va lua bani de tehnologie de la Bruxelles. “Europa Digitală ni se potrivește ca o mănușă”
Clujul ia bani de tehnologie de la Bruxelles. “Europa Digitală ni se potrivește ca o mănușă”

Clujul va solicita bani direct de la Comisia Europeană pentru dezvoltarea tehnologiei, a dezvăluit primarul Emil Boc, în deschiderea Startup Europe Summit (SES) - 2019, eveniment cu peste 1.000 de participanți din toată Europa. Comisarul european Mariya Gabriel a anunțat, la Cluj, alocarea a 9 miliarde de euro pentru programul Europa Digitală. 

Ministrul Comunicațiilor a informat că România a reușit să închidă dosarul care se referea la Europa Digitală. "Programul de 9,2 miliarde de euro va fi alocat pentru perioada de finanțare europeană 2021-2027 și vizează domeniile precum supercalculatoare, inteligență artificială, securitate cibernetică, competențe digitale, asigurarea pe scară largă a tehnologiilor digitale. Este o mare oportunitate pentru noi mai ales că ne aflăm aici, la Cluj, zona care dă tonul antreprenoriatului în România", a declarat Alexandru Petrescu.

“Ceea ce a reuşit Clujul şi ceea ce România face, încetul cu încetul, este să pună patru piloni pe masa discuţiei: primul, economia digitală, economică, prin care putem crea antreprenoriat şi un mediu de afaceri propice.

Alt pilon este o administraţie corespunzătoare, care să dorească să lucreze pentru reducerea birocraţiei şi pentru a avea un Cod Fiscal pe înţelesul tuturor şi o legislaţie a licitaţiilor. Apoi dezvoltarea în business de front-line și capital disponibil şi, nu în ultimul rând, forţa de muncă. Este necesară și o mai bună implicare a femeilor în high-tech”, consideră ministrul.

Primarul Clujului le-a relatat participanților că va milita nu numai pentru menținerea tinerelor talente în oraș, ci și pentru aducerea altora, chiar din străinătate. "Acest summit este o mare oportunitate pentru Cluj pe care vrem să îl facem un loc al colaborării, al toleranței, indiferent de naționalitate. Ne focusăm pe introducerea tehnologiei în diverse domenii, pe inteligența artificială, pe internetul tuturor lucrurilor", a spus Emil Boc.

El vede programul Europa Digitală ca pe o oportunitate de neratat pentru Cluj. "Este o șansă imensă pentru noi pentru că astfel putem să aducem bani direct de la Bruxelles. Acest program ni se potrivește perfect, ca o mănușă. Pe partea de resurse umane noi am făcut deja primul pas printr-un proiect de 5 milioane de euro aprobat direct de Comisia Europeană".

"România este un bun exemplu pentru succes: aveți o companie de IT care a pornit cu doi oameni și a ajuns la o valoare de piață de 1 miliard de dolari. În UE noi nu ne-am propus să replicăm modelul Silicon Valley, ci să creăm un model european al startup-urilor. Acest model nu presupune în niciun caz să concentrăm startup-uri în câteva orașe, mai ales că majoritatea fondurilor dedicate acestora sunt absorbite în prezent de doar cinci țări din Vestul Europei.

Știm că finanțarea acestor startup-uri nu este la nivelul din SUA sau din China, fondurile de investiții sau de pensii sunt aproape inexistente în acest domeniu. Vom aloca 9 miliarde în programul Europa Digitală și vom lansa un fond de investiții de 2,1 miliarde de euro pentru startup-urile din UE, o bună șansă pentru ca aceste firme de apartamente să se remarce", a menționat comisarul european Mariya Gabriel

În perioada 21-22 martie, municipiul Cluj-Napoca găzduiește Startup Europe Summit, conferința Comisiei Europene privind startup-urile tehnologice organizată în parteneriat cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și cu Primăria Cluj-Napoca.

Acest summit are loc pentru prima dată în Romania și face parte din calendarul manifestărilor organizate în România în contextul președinției Consiliului Uniunii Europene. Tema ediţiei este "Digital Single Market". Actori principali în antreprenoriat și inovație tehnologică din Europa Centrală și de Est își dau întâlnire cu actori-cheie în ecosistemele de inovare din Europa de Vest.

Participanții află ultimele noutăți direct de la liderii tehnologiei, dar și detalii despre oportunitățile de finanțare europene direct de la Bruxelles, inclusiv despre programele de susținere a startup-urilor (Startup Europe, Consiliul European pentru Inovare, Digital Innovation Hubs, EIT Digital).

În cadrul summitului, ei intră în legătură directă cu liderii instituțiilor internaționale de finanțare (Banca Mondială, Banca Europeană de Investiții, Fondul European de Investiții, Banca Europenă pentru Reconstrucție și Dezvoltare) și descoperă modul în care administrația publică din întreaga regiune și din Europa îi poate ajuta dacă se află în căutarea unei finanțări, a unui nou loc de muncă, a noului cofondator sau a investiției potrivite.

Printre vorbitori se numără Mariya Gabriel – comisar european pentru economie digitală, Simon Schaefer - fondator Factory, Jeff Burton – cofondator Electronic Arts, Marius Ghenea – director de investiții 3TS Capital Partners, Bindi Karia – fondator Bindi Ventures, Robin Wauters - fondator Tech.eu, Nicolas Brien – director general France Digitale, Miguel Arias – director global Telefonica, Alberto Onetti – președinte Mind The Bridge Foundation, Eliza Kruczkowska - chief innovation officer Polish Development Fund, Kat Borlongan – director La French Tech, Francisco Velázquez de Cuéllar - președinte Axon Partners Group, Martin Villig - cofondator Taxify, Nils Beers director StartupDelta.

Robot care servește pălincă

Evenimentul este însoțit de o expoziție de tehnologie unde sunt prezente cu standuri atât asocieri precum Cluj IT Cluster, Romanian Business Leaders, Agro Transilvania Cluster, dar și companii puternice din domeniu precum Google, Endava, NTT, UiPath, Betfair, AROBS, Bavaria Mobility. Nu lipsesc branduri locale importante precum Banca Transilvania, Farmec sau Eximtur. Participanții sunt serviți cu pălincă de un robot adus de primăria clujeană, iar la standul NTT DATA România se pot testa soluții de tehnologie pentru piloți auto sau persoane nevăzătoare. De asemenea, sunt prezentate soluții de realitate virtuală, internetul lucrurilor sau inteligență artificială. O altă expoziție are loc la Sala Polivalentă: Salonul Pro Invent.

S-au umplut hotelurile Clujului

Datorită numărului mare de participanți organizatorii au apelat la patru unități de cazare din oraș: Grand Italia, Opera Plaza, Golden Tulip și Hotel Stil. Peste 1.000 de persoane din întreaga Europă au venit la Cluj. Perimetrul de desfășurare a conferinței, unde erau încă de la prima oră a dimineții sute de mașini, este păzit cu forțe importante de polițiști, jandarmi și agenți de securitate. Joi seara este programată o seară de socializare oferită de Festivalul Untold. "Sperăm să vă simțiți cât mai bine la Cluj și să cheltuiți aici cât mai mulți bani", le-a transmis participanților primarul orașului. 

Comenteaza