Clujul va primi bani europeni pentru a crea mai multe locuri de muncă în oraș

Clujul va primi bani europeni pentru a crea mai multe locuri de muncă în oraș
Clujul va primi bani europeni pentru a crea mai multe locuri de muncă în oraș
Clujul va primi bani europeni pentru a crea mai multe locuri de muncă în oraș

Cluj-Napoca este unul dintre cele 22 de orașe care vor beneficia de finanțări de 92 milioane de euro, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), pentru soluții inovatoare în abordarea unor provocări urbane precum locurile de muncă și competențele pentru economia locală.

„Prin aceste cereri de proiecte transformăm orașele din UE în laboratoare reale pentru a testa soluții care au potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții în toate orașele lumii. Deoarece securitatea urbană și siguranța spațiilor publice au devenit o preocupare crucială pentru cetățeni, după tragicele atacuri teroriste din ultimii ani, acum sprijinim orașele în eforturile lor de a-și proteja locuitorii”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

Printre exemplele de proiecte se numără noi soluții pentru a reduce riscul de incendii periurbane în Riba-roja de Turia, o nouă generație de sisteme de alimentare cu energie bazate pe baterii electrice în Breda, locuri de joacă școlare cu protecție ridicată în cazul valurilor de căldură în Paris, locuințe sociale eficiente din punct de vedere energetic în Budapesta, activități de orientare profesională inovatoare în Ventspils.

Comisia Europeană (CE) a lansat și cel de-al patrulea apel de propuneri de proiecte în cadrul acțiunilor urbane inovatoare. 100 de milioane de euro vor fi puse la dispoziția orașelor pentru a finanța proiecte inovatoare de protejare și reducere a vulnerabilității spațiilor publice, așa cum a fost anunțat în planul de acțiune din 2017, în cadrul agendei europene privind securitatea. Vor fi finanțate proiecte digitale, de mediu și de incluziune.

Migranții, la pachet cu dezvoltarea orașelor

Acesta are ca termen-limită ianuarie 2019, orașele câștigătoare fiind anunțate în vara viitoare. Acțiunile urbane inovatoare oferă orașelor din UE resurse pentru finanțarea proiectelor inovatoare, cu un pachet financiar de 372 de milioane euro din FEDR pentru perioada 2014-2020. Scopul este de a identifica, testa și difuza soluții concrete la provocările comune din mediul urban.

În următorul buget pe termen lung al UE, inițiativa „Acțiuni urbane inovatoare” va fi inclusă în cadrul inițiativei urbane europene, un nou instrument care combină toate instrumentele urbane într-un singur program de cooperare între orașe, inovare și dezvoltare a capacităților în prioritățile tematice ale agendei urbane pentru UE (integrarea migranților, locuințele, calitatea aerului, sărăcia urbană, tranziția energetică).

Noul cadru unic de reglementare va permite combinarea mai simplă a fondurilor UE (de exemplu între FEDR și Fondul pentru Securitate Internă), în vederea elaborării unor planuri de dezvoltare urbană cuprinzătoare, care să cuprindă măsuri privind siguranța spațiilor publice.

Clujul ia 5,6 milioane de euro

Proiectul de finanțare depus de Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean (CCC), de 5,6 milioane de euro, are ca obiect analiza si testarea unor scenarii care să permită sectorului cultural, academic, de afaceri și administrației și comunității să se pregătească pentru schimbările pe care următorii 20 de ani le vor aduce în piața forței de muncă.

„Viitorul orașului depinde de muncă și vrem să ne asigurăm că ne putem pregăti ca oraș din timp pentru schimbările sociale și de tehnologie care au loc în acest moment în lume. Putem face acest lucru cel mai bine printr-un parteneriat puternic între administrația locală, mediul cultural, academic, de afaceri și cel social. Ne bucurăm că prin acest proiect putem să punem în valoare investiția de la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) aducând dotări specifice industriei 4.0, de 2 milioane de euro”, a declarat primarul Emil Boc.

Câștigarea proiectului a fost anunțată public de către CE la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii dedicate programului Urban Innovative Actions (UIA), la care Clujul a fost reprezentat de către Ovidiu Cîmpean (Primăria Cluj-Napoca), Anamaria Vrabie și Ștefan Teișanu (CCC).

“Trăim într-un secol urban, în care viitorul vieții noastre în comun se dezbate în orașe. De aceea trebuie să mulțumim orașelor care au avut curajul de a-și asuma testarea unor noi soluții ce ar putea îmbunătăți calitatea vieții urbane în Europa. Proiectul Clujului conectează mai multe industrii culturale și creative cu servicii specifice economiei cunoașterii. Pentru a asigura sustenabilitatea demersului, integrează și comunitățile dezavantajate și vulnerabile, inclusiv cea romă”, a afirmat Marc Lemaître, director în Directoratul General pentru Politici Regionale și Urbane.
"Cluj Future of Jobs construiește pe experiența de inovare socială și urbană deschisă de CCC din programele Cluj 2.1| Fondul de Inovare, Culturepreneurs și Jivipen. Ne uităm de fapt la aspectele culturale și sociale locale când planificăm viitorul orașului și deschidem un nou mod de lucru prin care putem lucra în prezent pentru viitorul urbei”, a declarat Anamaria Vrabie, directorul programului Cluj 2.1.

Buget generos de marketing 

Proiectul urmărește ca timp de trei ani să concretizeze trei obiective: facilitarea tranziției la tehnologia 4.0, oferind training și dezvoltare de noi competențe pentru persoanele pregătite acum pentru locuri de muncă în risc de dispariție ca urmare a automatizării; creșterea competitivității și implicarea în industriile culturale ale orașului (film, design, muzică, meșteșuguri, media); înțelegerea și propunerea de schimbări fundamentale privind organizarea muncii la nivelul orașului prin lucrul cu categoriile sociale excluse în prezent pe piața muncii.

Bugetul inițial al proiectului este de 5,6 milioane de euro. 38% este pentru cercetare-dezvoltare și testare de noi tipuri de curricula pentru categoriile vizate de proiect, 38% sunt investiții în echipamente specifice industriei 4.0, 8% un program de incluziune pe socială pentru categoriile marginalizate pe piața muncii, 6% cheltuieli de marketing, 10% cheltuieli administrative.

În perioada următoare echipa Urban Innovative Actions va formula recomandări care ar putea produce schimbări în calendarul și bugetul proiectului, iar consorțiul clujean de parteneri în proiect are la dispoziție patru luni pentru a pregăti proiectul pentru startul implementării în primul trimestru al lui 2019. Perioada de implementare a proiectului este de trei ani.

 

Orașele finanțate (apelul 3)
  • Locuri de muncă și competențe în cadrul economiei locale: Aveiro (Portugalia), Cluj-Napoca (România), Cuenca (Spania), Eindhoven (Olanda), Vantaa (Finlanda), Ventspils (Letonia)
  • Adaptarea la schimbările climatice: Amsterdam (Olanda), Barcelona (Spania), metropola Manchester (Marea Britanie), Riba-roja de Túria (Spania), Sevilla (Spania), Paris (Franța)
  • Calitatea aerului: metropola Aix-Marseille Provence (Franța), Breda (Olanda), Helsinki (Finlanda), Ostrava (Cehia), Portici (Italia)
  • Locuințe: Bruxelles (Belgia), Budapesta (Ungaria), Gent (Belgia), Mataró (Spania), metropola Lyon (Franța)
Sursa: Comisia Europeană
Comenteaza