Clujul va scoate maiștri agricoli și tehnicieni silvici

Clujul va scoate maiștri agricoli și tehnicieni silvici

La Cluj-Napoca s-a înființat, în plină pandemie, un colegiu nonuniversitar terţiar să răspundă nevoilor de pe piaţă, prin formarea de specialiști în profesiile de maistru mecanic agricol, tehnician silvic sau tehnician în prelucrarea cărnii.


Cristina Pocol, conferențiar la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, spune că nevoia de personal calificat din piaţa muncii din agrobusiness a determinat, în 2020, conducerea şcolii să creeze un colegiu nonuniversitar terţiar, conform ZF.

„Am înfiinţat un colegiu care vine să răspundă nevoilor de pe piaţă, având programe de formare pentru funcţii ca maistru mecanic agricol, tehnician silvic sau tehnician în prelucrarea cărnii şi a laptelui. Este deschis pentru cei care îşi doresc o diplomă în urma unui program, atât celor care au obţinut diplomă de bacalaureat, cât şi celor care nu o au, dar şi celor care-şi doresc o reconversie profesională”.

Deficitul de personal calificat în domeniu este de 10-15%. Fermierii spun că s-a ajuns la această situaţie deoarece au fost desfiinţate şcolile profesionale, iar numărul elevilor de la liceele agricole a scăzut an de an, fiind promovată ideea că „dacă nu înveţi ajungi la coada vacii”, deşi agricultura s-a schimbat şi e performantă.

În 2020, USAMV a avut 5.600 de studenţi români, cât şi străini. Pocol a menţionat că USAMV reuşește să atragă tinerii pentru că are o abordare antreprenorială şi din ce în ce mai mulţi studenţi îşi doresc să iniţieze o mică afacere. De dinainte de 1990 în programa USAMV au existat discipline economice, precum organizare, denumită acum management, sau economie rurală, redenumită economie agrară.

„Au existat întotdeauna preocupări ca studenţii să dobândească cunoştinţe nu doar în domeniul agricol, ci şi în domeniul economiei agroalimentare”. USAMV face investiţii în institute de cercetări, echipamente performante şi chiar în domeniul procesării. „Avem ferme cu produse certificate ecologic şi două magazine, unul în campus, unul în oraş. Avem abordarea de universitate antreprenorială la nivel global, atât prin ceea ce facem la nivel de programa universitară, cât şi prin practică”, a întărit profesorul universitar. 

Din ce în ce mai mulţi studenţi vor să iniţieze o mică afacere în mediul rural şi datorită programelor de antreprenoriat derulate la USAMV realizează un plan de afaceri. O bună parte din studenţi provin din familii unde există o fermă sau un mic business în domeniul agro-alimentar şi sunt motivaţi să urmeze studii superioare pentru a continua în ferma de familie şi a o duce la alt nivel.

„O altă categorie de studenţi sunt cei care nu are un istoric în agrobusiness, dar care se orientează către acest domeniu pentru că deţin pământ sau pur şi simplu le place şi doresc să lucreze într-o fermă. Din 2000-2005 încoace, majoritatea studenţilor vor să rămână în domeniu. Agricultura este sectorul care rezistă cel mai bine perioadelor de criză, pentru că răspunde unor nevoie primare". 

Comenteaza