Live Clusterele din Cluj vor să facă legea în România

Clusterele din Cluj vor să facă legea în România

Iulia Georgescu și Oana Stănculescu, reprezentante ale clusterelor iTech Transilvania și Mobilier Transilvan, la ZIUA LIVE, începând cu ora 13:00.

Asocierile de firme vor face propuneri de politici publice pe care și-au propus să le ducă până la punctul în care devin legi. În cadrul proiectului „România inteligentă”, trei dintre clustere au desfășurat consultări cu întreprinderile mici și mijlocii (IMM) pe care le reprezintă și au încercat să transforme problemele identificate în soluții, structurate sub formă de politici publice.

Acum, aceste propuneri urmează să fie transmise către ministerele de resort, conform calendarului de proiect. Una dintre propuneri este de a crea, din anul viitor, 15 birouri de reprezentare a intereselor IMM-urilor românești pe piețele internaționale. Programul pilot de creare a acestor birouri va fi un parteneriat public-privat, cu cofinanțare din partea IMM-urilor.

Înființarea acestor birouri ar rezolva problema semnalată de două treimi dintre antreprenorii români, care au recunoscut într-un studiu realizat de Romanian Business Leaders că le lipsesc conexiunile, cunoştinţele şi informaţiile despre pieţele ţintă din afara țării.

Potrivit Patronatului Investitorilor Autohtoni, companiile private româneşti şi-au redus cota de piaţă în exporturile româneşti de la 30 la 27% între 2014 şi 2017. În același timp, valoarea exporturilor a crescut cu 15%, de la 52 la 60 de miliarde de euro. În acest context, internaționalizarea IMM-urilor ar crește competitivitatea și prosperitatea mediului economic.

Comenteaza