Breaking news Video Colos mondial al bateriilor, în cărți pentru Tetarom V. Vine cu 1 miliard de euro

Colos mondial al bateriilor, în cărți pentru Tetarom V. Vine cu 1 miliard de euro
Interesul pentru industria bateriilor este enorm la nivel mondial | Foto: The Manufacturer

Un gigant mondial al producției de baterii este interesat de o investiție în viitorul parc industrial public Tetarom V, a anunțat, la ZIUA LIVE, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Cele 115 ha prevăzute inițial nu vor fi îndeajuns.

“Este deja interes pentru acest nou parc industrial, avem solicitări chiar mai mari decât suprafața pe care am alocat-o inițial. Noi colaborăm foarte bine cu Agenția Română pentru Investiții Străine pentru a orienta către Cluj mai mulți investitori.

Există o solicitare din partea unui colos al producției de baterii auto, o companie uriașă care dorește să investească 1 miliard de euro în România, din care o bună parte din acești bani ar fi direcționați către Tetarom V.

Este un grup străin important care face investiții uriașe, iar dacă își va concretiza această intenție, ar rezolva o mare problemă, atât pentru zona respectivă, cât și pentru tot județul.

Cluj-Napoca este un motor de dezvoltare, dar județul este ca un avion trebuie să se ducă înainte și am dori ca acesta să aibă mai multe motoare puternice. Îmi doresc ca un astfel de motor să fie zona Turda – Câmpia Turda, altul poate fi Gherla – Dej, iar altul, Huedinul și zona montană”, a spus Tișe.

Acesta a spus că la Tetarom V vor fi demarate lucrările de realizare a infrastructurii de acces, estimată la 8 milioane de euro, printr-un proiect în parteneriat cu primăriile localităților Câmpia Turzii și Luna. Al cincilea parc industrial Tetarom va fi realizat în zona Luna - Câmpia Turzii, pe un teren de 115 ha.

Conform informațiilor ZIUA de CLUJ, investitorul interesat se află între primii trei producători mondiali de profil, fabricând nu numai baterii auto, ci și pentru avioane sau ambarcațiuni. Cei mai mari producători de celule lithium-ion pentru baterii auto sunt grupați în Asia. Lider era Panasonic Sanyo (Japonia) - cotă de piață de 33%, urmat de BYD (China) - 18%, LG - 17% și Samsung - 9% (Coreea de Sud).

Comenteaza