Colosul Hilton, interesat de aquaparkul de la Turda

Colosul Hilton, interesat de aquaparkul de la Turda
Complexul acvatic din Oradea, amplasat în apropierea Hilton

Marile proiecte de turism ale Turzii au trezit atenția investitorilor. Lanțul hotelier Hilton s-a arătat interesat de parcul acvatic de 20 de milioane de euro care se prefigurează în zonă, dezvăluie primarul Cristian Matei.

Edilul a prezentat Asociației Române pentru Smart City (ARCS) proiectele propuse în sectorul turistic. “Am avut 700.000 de vizitatori pe an la Salina Turda, obiectiv turistic de importanță mondială. Există un studiu de fezabilitate pentru noua etapă de dezvoltare a obiectivului, deschiderea Minei Iosif, care presupune o investiție de 27 de milioane de euro.

Proiectul pare ceva science fiction, dar va dubla capacitatea de vizitare a salinei: va fi simulat un râu cu apă sărată, lumea se va plimba printre imagini holografice cu uriași istorici. Noul ascensor va urca până pe coama dealului, acolo va fi un foișor unde se vor comercializa suveniruri, va fi o capelă, iar din acest loc alt lift va duce, la vechea salină, într-un circuit”, a spus primarul.

El a menționat că investițiile în mobilitatea urbană și periurbană, concretizate în achiziționarea de autobuze electrice și hibrid, noi trasee, digitalizarea transportului public, vor crea cadrul dezvoltării turismului.

“În Turda există un castru roman, am obținut 5 milioane de euro, din fonduri europene, va fi a doua perlă a localității, pe lângă salină. Când aceste obiective vor fi edificate, vom depune documentația pentru transportul pe cablu, cu telegondola, pentru că zona beneficiază și de alte obiective turistice, pentru a ajunge astfel, pe o suprafață de 30 ha, până în Cheile Turzii sau Cheile Turului, cu 26 de grote, dar și peste parcul industrial, contribuind astfel și la depoluare".

"Avem mari probleme cu spațiul hotelier la Turda; în ultimul timp au apărut multe pensiuni, unele încă nedeclarate oficial, există și interes din partea marilor hotelieri internaționali, ca lanțul Hilton, când au auzit de aquapark. Am făcut o vizită la Barcelona și mi-a plăcut felul în care era organizat acolo complexul sportiv, avem și noi proiect de sală polivalentă. Vrem să dezvoltăm partea cuprinsă între salină și stadion, care va deveni una foarte interesantă", a spus Matei.

Proiectul parcului acvatic prevede ca acesta să se realizeze în zona Poștarât, peste Arieș, pe 7 ha, iar acest lucru presupune și o decontaminare pe 10 hectare, reabilitându-se și malul apei. Bugetul estimat pentru derularea proiectului este de 20 de milioane de euro, asemănător celui al Aquapark Nymphaea, de la Oradea, realizat din fonduri europene. În lipsa acestor fonduri, municipalitatea va apela la o subscripție de acțiuni publice.            

Proiecte Smart City Turda

- Transport urban și periurban pe cablu (rețea de transport ecologică pe cablu care să unească toate obiectivele turistice: Cheile Turzii, Cheile Turenilor)
- Deschiderea Minei Iosif din Salina Turda (va dubla capacitatea de vizitare)
- Extinderea planului de mobilitate al Comunității Urbane Arieș și crearea unei rețele de transport moderne (full electric, hibrid) pentru zona metropolitană Turda

Sursa: ARSC

Marile orașe, preferate

Celebrul lanț internațional cu originile în State Unite a afiliat până acum două unități de turism în județul Cluj, ambele în reședința de județ: Hampton (3*), fosta clădire Akros, pe Bd. 21 Decembrie, și DoubleTree (5*), fost City Plaza, de lângă Parcul Central. Rețeaua Hilton cuprinde 3.400 de hoteluri, cu 550.000 de camere. În România mai există hoteluri sub acest brand la București, Sibiu, Oradea, Iași.

Comenteaza