Combinatul din Câmpia Turzii valorează cât o casă în Andrei Mureşanu

Combinatul din Câmpia Turzii valorează cât o casă în Andrei Mureşanu
Valoarea de piaţă a societăţii metalurgice s-a prăbuşit până la 550.000 de euro odată cu primele concedieri operate de Mechel. În şase luni, acţiunile au scăzut de la 1 leu la 6 bani.

Dacă în decembrie 2011 valoarea unei acţiuni Mechel Câmpia Turzii era de 1 leu, vinerea trecută aceasta a ajuns la numai 0,06 lei. Căderea bruscă a titlurilor coincide cu primul val de disponibilizări notificate de către grupul rus.

În ianuarie 2012 o acţiune valora 85 de bani, iar după ce ruşii au anunţat că au probleme în România, s-a depreciat la 75 de bani în februarie, la 59 de bani în martie şi la 50 de bani la începutul lui iunie, însă a ajuns să aibă un preţ de piaţă de numai 6 bani la închiderea şedinţei de vineri de la Bursa de Valori Bucureşti. În consecinţă, capitalizarea bursieră a societăţii turdene a coborât de la 41,4 milioane de lei în decembrie 2011 la doar 2,4 milioane săptămâna trecută, în condiţiile în care valoarea nominală a unei acţiuni este 5,8 lei, iar capitalul social al companiei, de 240 de milioane. "S-a făcut prima etapă de disponibilizări, 308 persoane, aşa cum s-a anunţat iniţial. Se merge pe proceduri. Săptămâna viitoare vom discuta cu autorităţile locale din zonă, cu factorii de decizie, pentru a vedea ce putem face pentru a-i reintegra în muncă pe cei care vor fi disponibilizaţi", spune Valentin Ilcaş, preşedintele sindicatului Cartel Alfa Cluj.

Noul prefect al judeţului, Gheorghe Vuşcan, a iniţiat discuţii cu directorul general al societăţii, Serghei Fedorov, cu liderul de sindicat din combinat, Ioan Pascu, cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi cu proaspătul primar din Câmpia Turzii, Radu Hanga. Răspunsul ruşilor a fost că, dacă vor exista demersuri concrete care să ajute societatea să treacă peste perioada de criză economică, noile valuri de concedieri vor fi blocate. "Măsurile din perioada imediat următoare vor fi propunerea înaintată noului Consiliu Local Câmpia Turzii de trecere a terenului pe care se află combinatul în categoria de impozitare a zonelor industriale şi facilitarea de către Instituţia Prefectului Cluj a unor întâlniri între firmele care utilizează produse metalurgice şi au lucrări în judeţul nostru şi Mechel pentru a facilita realizarea unor contracte reciproc avantajoase", a menţionat Vuşcan.

Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a recunoscut că posibilităţile de angajare ale acestor persoane în Câmpia Turzii sunt reduse. Conducerea Mechel a notificat autorităţile că va concedia în primă fază 308 oameni. Concedierile se vor derula în iunie-iulie, fiind desfiinţate 799 de posturi, cele mai multe la sectoarele turnătorie oţel - 169 şi laminor - 117. "Căutăm soluţii în funcţie de evoluţia societăţii, dar deocamdată numărul disponibilizaţilor rămâne cel anunţat", a menţionat Stelian Paşca, şeful departamentului de resurse umane. Mechel şi-a declarat intenţia de a renunţa la concedieri dacă statul va aproba scutirea de la plata contribuţiei de asigurări sociale la angajator pentru persoanele aflate în şomaj tehnic, propunere considerată ca ajutor de stat. Grupul siderurgic rus deţine în România şase combinate metalurgice: Mechel Târgovişte, Mechel Reparaţii, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Laminorul Brăila, toate coordonate de Mechel Service.

(D.E.)

 

 

Etichete
Comenteaza