Combinatul social de la Câmpia-Turzii şi-a găsit profilul: va produce şoşoni de ski VIDEO

Combinatul social de la Câmpia-Turzii şi-a găsit profilul: va produce şoşoni de ski VIDEO
Premieră în România. La Câmpia Turzii va funcţiona primul combinat social din ţară, care va fi construit şi pus în funcţiune din fonduri europene. Angajaţii vor fi extrem de motivaţi, şi asta pentru că ei vor fi şi patronii fabricii. Oamenii au fost selectaţi din rândul celor disponibilizaţi de la Combinatul Mechel.

Pentru 250 de foşti angajaţi ai uzinei Mechel din Câmpia Turzii, coşmarul se apropie de sfârşit. Au fost concediaţi, au trăit numai ei ştiu cum, doar din banii de şomaj, şi-au căutat cu disperare un nou loc de muncă şi în sfârşit acesta a apărut la orizont. Nu vor mai turna oţel, ci vor face şoşoni de ski.

La combinatul social se vor confecţiona circa 1.000 şoşoni în fiecare zi.

"La Câmpia Turzii vor fi 5 linii de producţie: 3 linii vor fi pentru şoşoni de ski, o linie de vopsitorie şi o linie de injecţie mase plastice. Vom începe cu prima linie de şoşoni, aşa cum am menţionat debutul va fi în ianuarie 2014 şi în aprilie 2014 să ajungem la performaţa cerută de client", a menţionat Alin Fetiţă, CEO-ul firmei Plastor.

Pentru a învăţa noua meserie, foştii oţelari vor fi instruiţi la Oradea, începând cu 1 ianuarie 2014.

"De la operatori până la cadre, însemnând o săpt, 4 săpt. Asta depinde şi de suportul nativ pe care-l au oamenii, dar şi de partea de meserie, ca să zic aşa. Un tehnolog în coasere are nevoie de minimun o lună de formare; sunt posturi şi de mecanici, de pregătire logistică, de coasere, sunt posturi pe decupare", a specificat Gavril Milaş, director executiv la Plastor.

Oamenii îşi pun toate speranţele în viitorul loc de muncă.

"Eu sper că mă voi descurca bine. Mereu am sperat în combinatul social, am avut încredere că se vor face noile locuri de muncă", a punctat o viitoare angajată.

"Aştept să mă încadrez din nou în muncă. Am o vechme destul de mare, de circa 33 de ani vârsta ar fi bună de pensionare dar din unele motiv nu ne mai putem pensiona şi sper să fiu angajată...fie calificat, fie necalificat, oriunde. Aş dori un slariu convenabil cât să pot trăi ...12 milioane", a precizat o altă persoană.

Angajaţii combinatului au fost selectaţi de Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă.

"Prima intreprindere socială din România: 180 de oameni au fost recrutaţi azi, numărul total de angajaţi va fi de 250", a precizat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.

Valoare totală a proiectului este de 6,4 milioane de euro. 4 milioane au fost direcţionaţi către înfiinţarea întreprinderii sociale şi crearea celor 250 de locuri de muncă.

Reporter: Anca BACIU

Imagine: Lorant ERSEK

Comenteaza