Comercianții care nu înlocuiesc bunurile defecte în 30 de zile riscă amenzi de până la 25.000 lei

Comercianții care nu înlocuiesc bunurile defecte în 30 de zile riscă amenzi de până la 25.000 lei

Guvernul condus de Ilie Bolojan sprijină o inițiativă legislativă care propune modificarea cadrului legal pentru comercianții care refuză să înlocuiască bunurile neconforme. 

Guvernul condus de Ilie Bolojan sprijină o inițiativă legislativă care propune modificarea cadrului legal astfel încât comercianții care refuză să înlocuiască bunurile neconforme — atunci când acestea sunt constatate ca atare în cel mult 30 de zile calendaristice de la livrare — să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 25.000 de lei.

Măsura este justificată prin faptul că actuala legislație, adoptată de Parlament în 2023, prevede expres că „orice consumator beneficiază de înlocuirea bunurilor în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăși 30 de zile calendaristice”, notează profit.ro. 

Proiectul legislativ a fost deja adoptat de Senat la finalul lunii trecute și mai are nevoie doar de votul Camerei Deputaților pentru a deveni lege.

Inițiatorii subliniază că, deși în 2023 legiuitorul a introdus obligația vânzătorilor de a înlocui bunurile neconforme, nu a fost stabilită și o sancțiune pentru nerespectarea acestei obligații. „Absența sancțiunii determină în practică multiple refuzuri nejustificate din partea comercianților, chiar dacă, în termenul de 30 de zile, consumatorul solicită înlocuirea bunurilor neconforme”, susțin autorii proiectului.

Ca urmare, propunerea legislativă prevede introducerea în lista contravențiilor a faptei unui vânzător de a nu înlocui bunul neconform în condițiile legii, această abatere urmând să fie sancționată cu amendă între 5.000 și 25.000 de lei.

Executivul, la rândul său, a analizat proiectul și a constatat că, deși actuala reglementare stabilește dreptul consumatorului la înlocuirea bunului în termen de 30 de zile, nu prevede și o sancțiune în cazul refuzului. Astfel, Guvernul apreciază că lipsa unei pedepse contravenționale „reduce eficiența și forța coercitivă a reglementării, creând premisele ignorării sau aplicării inegale a dreptului la înlocuire într-un termen scurt”.

„În consecință, este necesară includerea expresă a acestui alineat între prevederile a căror nerespectare constituie contravenție, pentru asigurarea aplicării unitare a legii de către profesioniști, creșterea gradului de conformare voluntară la cerințele legale, protejarea efectivă a consumatorilor împotriva practicilor abuzive sau a întârzierilor nejustificate în soluționarea cazurilor de neconformitate”, arată Guvernul.

Totodată, Executivul recomandă introducerea în proiectul de lege a unui termen de intrare în vigoare a noilor prevederi, pentru a permite comercianților să ia act de modificările legislative și să își adapteze comportamentul în mod corespunzător.

Comenteaza