Video Comisarul european Mariya Gabriel, la Cluj: "Vom face din Europa o fabrică de unicorni"

Comisarul european Mariya Gabriel, la Cluj: "Vom face din Europa o fabrică de unicorni"
Edilul clujean s-a întâlnit cu delegația condusă de comisarul european pentru inovare

Cluj-Napoca și-a anunțat joi candidatura în competiția Capitala Europeană a Inovării (CEI). Comisarul european Mariya Gabriel a lansat programul Comisiei Europene (CE) pentru 2020, spunând că orașul de pe Someș are șanse reale de a câștiga acest titlu. 

"Ne-am anunțat candidatura, cu gândul că putem lua titlul chiar în acest an. Ne-am propus să echilibrăm harta acestei competiții care a fost câștigată până acum doar de orașe din Vestul Europei. Vrem să facem din Cluj-Napoca un hub al inovației în tehnologia artificială. O bună parte dintre "creierele" României au plecat în străinătate, iar marea provocare pentru noi este să le aducem înapoi. Inovația nu poate fi dictată de la Bruxelles, dar Bruxelles-ul o poate finanța și de aceea este aici comisarul european", a menționat primarul Emil Boc.
"Povestea voastră de succes de la Cluj poate inspira și alte orașe europene. Aici aveți un mare potențial pentru startup-uri. Ne-am propus să facem din Europa o fabrică de unicorni (companii de tehnologie care ajung la o valoare de 1 miliard $), dar pentru ca să păstrăm aceste talente este nevoie să le creăm condiții acestor antreprenori, să facem reglementări inteligente la nivel european, interconexiuni pentru a crea un ecosistem viabil de inovație. Toată lumea vrea să ajungă la marile finanțări de pe programul Horizon Europe, dar există și finanțări pentru clustere, laboratoare creative", a spus Mariya Gabriel.    

La Hotelul Grand Italia din Cluj a avut loc cel mai mare eveniment din acest an dedicat inovării, startup-urilor și viitorului tinerilor. Reprezentați ai Comisiei Europene (CE) din direcții generale implicate în gestionarea fondurilor europene alocate pentru dezvoltare sustenabilă, inovare, startup-uri, tineret și instrumente digitale au făcut prezentări privind calendarul anului pentru fondurile europene.

Evenimentul public este destinat informării comunității clujene și a celor interesați de ceea ce CE va implementa pe aceste componente în perioada programatică următoare. Scopul este de a aduce împreună actori din ecosistemul local de inovare, experți din Uniunea Europeană activi în ecosistemele de startup-uri naționale și internaționale, parteneri locali, naționali și internaționali.

Evenimentul este organizat de Primăria Cluj-Napoca (PCN) în parteneriat cu Asociația Transilvania IT și cuprinde, în perioada 5-7 martie, sesiuni tehnice de lucru cu reprezentanții CE și ai mai multor orașe din Europa. La Centrul Casino s-a desfășurat un dialog cu cetățenii organizat de CE, PCN și Comitetul European al Regiunilor, cu tema ”Orizont Europa – provocări și oportunități”.

Acesta este dedicat tuturor cetățenilor interesați de programele europene pentru dezvoltarea orașelor, de strategiile de finanțare ale CE și de posibilitatea nivelului local de a se implica în luarea deciziilor de impact pentru dezvoltarea urbană sustenabilă în orașele din Europa.

Premiu de 1 milion de euro

Titlul de CEI a fost câștigat până acum de Barcelona (2014), Amsterdam (2016), Paris (2017), Atena (2018), Nantes (2019). Acesta este însoțit de un premiu de 1 milion de euro, finanțat din programul Orizont 2020 al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare. Criteriile de atribuire vizează modul în care orașele utilizează inovarea și noile tehnologii pentru a implica în procesele lor decizionale marile comunități locale și a îmbunătăți viața locuitorilor.

Comenteaza