Comisarul pentru transporturi: “România are bani de autostrăzi dacă știe cum să-i gestioneze”

Comisarul pentru transporturi: “România are bani de autostrăzi dacă știe cum să-i gestioneze”

Comisia Europeană pregătește un plan de ridicare a restricțiilor în sectorul aerian, însă acesta după un program gradual, bine stabilit, a arătat Adina Vălean, comisar european pentru transporturi.

“Lucrăm la termenele și datele de deschidere pentru traficul aerian de călători, care este acum aproape zero în Europa. Încă nu aș putea spune exact când se vor deschide aceste rute, depinde de măsurile de siguranță în contextul în care va evalua coronavirusul. Vor fi sfaturi practice pentru aeroporturi, operatorii aerieni, cu măsuri de distanțare socială, dezinfecție, organizare a hub-urilor aeriene.

Avem câteva reguli care vor trebui respectate, pas cu pas. Acest lucru va fi valabil și în privința celorlalte tipuri de transport. Această criză va fi aici, cu noi, o perioadă lungă, dar și virusul, pentru care încă nu s-a inventat un medicament sau un vaccin”, a menționat comisarul.

Vălean a menționat că problemele apărute inițial la transportul de marfă la granițe precum cea dintre Ungaria și România au fost în mare parte depășite. “Traficul de mărfuri este foarte important, de aceea am impus acele coridoare “verzi” europene, cu durata specificată de tranzitare a unei țări și restricții de coborâre în timpul acesteia pentru șoferii de camioane.

Înainte de aceasta cozile de tiruri erau enorme. Limita dintre România din Ungaria este mai problematică pentru că este graniță Schengen, iar atunci și birocrația este mai mare, lucru care nu se întâmplă la granițele din interiorul acestui spațiu. Granițele interne din UE nu vor fi închise; din contră, noi încercăm să fluidizăm cât mai mult acest trafic”.

Comisarul europan a spus că țara noastră poate să își continue proiectele de autostrăzi pe fonduri europene. “România are alocată partea ei din bugetul european pentru infrastructură, unii bani încă nu sunt utilizați, dar nu pierduți. Depinde de guvernul român cum își va face planurile pentru a-i folosi, chiar de a-i direcționa de la un proiect de infrastructură la altul”.

Adina Vălean a susținut, miercuri, videoconferința "Criza coronavirusului, o criză a mobilității". Aceasta a discutat în spațiul virtual cu cetățenii despre criza care a afectat sever mobilitatea persoanelor și a mărfurilor. În cadrul acesteia, cetățenii din UE au formulat întrebări legate de transporturile europene.
 

Comenteaza