Comisia Europeană vrea să resusciteze centrele Europe Direct cu câte 30.000 de euro. Cel din Cluj, în moarte clinică

Comisia Europeană vrea să resusciteze centrele Europe Direct cu câte 30.000 de euro. Cel din Cluj, în moarte clinică
Comisia Europeană vrea să resusciteze centrele Europe Direct. Cel din Cluj, în moarte clinică
Comisia Europeană vrea să resusciteze centrele Europe Direct. Cel din Cluj, în moarte clinică

Executivul european și-a propus să finanțeze cu o jumătate de milion de euro centrele sale din România, cărora să le dea o „haină nouă”, în condițiile în care cel de la Cluj are practic activitatea blocată de cel puțin o jumătate de an.   

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Ultima știre publicată de portalul Centrului Europe Direct Transilvania de Nord datează din 14 septembrie 2020, în care se anunța discursul președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, însă ultimul eveniment din agendă provine din 17 mai 2017, când fostul comisar european pentru cultură, Tibor Navrancsics, vizita Clujul. În România au fost înfiiințate 25 de astfel de centre, aflate în criză de finanțare.  

“O nouă generație de 420 de centre Europe Direct își începe activitatea în întreaga UE. Cu un mandat care va dura până la sfârșitul anului 2025, aceste centre vor aduce UE, politicile și valorile acesteia în toate colțurile Europei. Centrele vor stabili o legătură importantă între instituțiile UE și cetățeni, contribuind la explicarea modului în care Europa combate pandemia, stimulând redresarea economică prin intermediul programului NextGenerationEU și abordând tranziția verde și tranziția digitală.

Noua rețea Europe Direct va aduce o schimbare concretă pentru cetățenii UE. Centrele vor asigura informarea oportună și obiectivă cu privire la chestiunile europene și vor depune eforturi pentru a interacționa cu cetățenii cu privire la chestiuni legate de starea și de viitorul UE. Prin intermediul acestor activități de informare și implicare, centrele își vor aduce contribuția la sfera publică europeană și vor spori gradul de conștientizare cu privire la UE și la prioritățile, oportunitățile și provocările sale.

Scopul Europe Direct este de a face Europa mai accesibilă oamenilor de la nivel local și regional, dar și de a dezbate împreuna cu ei despre UE și politicile sale, priorități și viitor. Europe Direct vor informa cetățenii despre UE și vor organiza activități cum ar fi dezbateri locale cu cetățenii, crearea de parteneriate locale, inclusiv cu presa, și vor susține instituțiilor europene pentru o mai bună înțelegere a  sensibilităților, preocupărilor și opiniei publice din respectivele zone geografice”, motivează CE.

“Noua generație de centre”, în viziunea CE

1. va implica publicul în evenimente, dialoguri cu cetățenii și în diferite forme de interacțiune offline și online, în special în ceea ce privește Conferința privind viitorul Europei
2. va pune la dispoziția mass-mediei și a multiplicatorilor de opinie locali conținut relevant privind politicile și prioritățile UE și îi va implica în activitățile centrelor
3. va ajuta Comisia să obțină o imagine de ansamblu a sensibilităților locale legate de politicile UE;
4. va promova cetățenia europeană activă în școli
5. va promova coordonarea cu alte rețele ale UE prezente în regiuni, asigurându-le cetățenilor, organizațiilor sau companiilor accesul cu mai multă ușurință la destinațiile adecvate

Suma totală estimată alocată pentru România în 2021 (mai-decembrie) este de 563.208 de euro. Pentru perioada 2022-2025, grantul anual dedicat fiecărui centru din țara noastră va fi de 30.400 de euro. Propunerille de proiect sunt așteptate "până în 15 octombrie 2020", a punctat Reprezentanța în România a Comisiei Europene, fără a fi specificat cine le gestionează.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza