Companiile de la bursă valorează 20 de miliarde de euro

Companiile de la bursă valorează 20 de miliarde de euro
Valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la Bursa de Valori București (BVB) a ajuns la 20,4 miliarde de euro, cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani, după listarea Digi Communications, un important furnizor de servicii de telecomunicaţii din România şi Ungaria.

"România a părăsit apele tulburi ale evaluărilor scăzute şi s-a îmbarcat pe un transoceanic capabil să folosească vântul puternic în favoarea sa şi să reziste condiţiilor dificile. România se află pe radarul investitorilor pentru că oferă un nivel de creştere şi stabilitate rar întâlnite în prezent, cuplată cu dinamism şi creativitate – devine un loc mai prietenos pentru afaceri”, a spus Ludwik Sobolewski, director general al BVB.  El afirmă că acum antreprenorii cu ambiţii naţionale sau regionale văd bursa de valori ca un mediu natural pentru afaceri.
 
“Datele macroeconomice, nivelul dividendelor şi creşterea preţului acţiunilor sunt argumente puternice pentru ca România să fie cea mai bună destinaţie unde banii pot produce valoare adăugată, iar asta îi convinge chiar şi pe cei mai sceptici investitori să îşi plaseze banii pe piată locală de capital. La această valoare, capitalizarea companiilor românești listate la BVB este de circa 12% din produsul intern al României”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.
 
Săptămâna trecută s-au înregistrat noi maxime din acest an în privinţa acţiunilor listate pe piaţă reglementată a BVB. Acţiunile Digi au fost cele mai tranzacţionate într-o singură zi din ultimii trei ani şi jumătate, cu 3.270 de operaţiuni pe 16 mai, ziua când au intrat la tranzacționare pe bursă.
 
Digi are cea mai mare listare privată din istoria BVB. Preţul acţiunilor în cadrul ofertei a fost de 40 lei, iar la acest preţ, valoarea ofertei fiind de 944 de milioane de lei. Tot pe 16 mai au fost 8.800 de tranzacţii realizate într-o singură zi, cele mai multe de până acum din acest an.
 
Pe 17 mai, valoarea zilnică a tranzacțiilor a atins cea mai mare valoare din 2017: 37 de milioane de euro. Indicele BET la 8.460 de puncte şi BET-TR 10.633 de puncte au ajuns la maximele acestui an (pe 15 mai). 
 
BRD, emitent inclus în BET, a înregistrat cea mai mare valoare a tranzacţiilor în 18 mai. Alte companii incluse în indicele BET, cum ar fi Banca Transilvania Cluj, Romgaz, Fondul Proprietatea şi OMV Petrom, au avut tranzacţii semnificative pe parcursul săptămânii precedente.

Comenteaza