Companiile IT din Cluj au pornit un program de digitalizare a României

Companiile IT din Cluj au pornit un program de digitalizare a României

Reprezentanții Centrelor de Inovare Digitală din România (DIH) și autoritățile regionale și naționale vor pune bazele unei comunități unite pentru digitalizarea companiilor și administrației publice din țară.

România este printre primele state care face pași importanți pentru selectarea acestor DIH ce vor juca un rol important  în programul Europa Digitală, care urmează să fie implementat în perioada 2021-2027.

„Suntem printre primii care deschidem pentru România un capitol național al prezenței noastre pe această platformă. De data aceasta suntem printre primele state care fac și la nivel național pași înspre selectarea acestor centre de inovare digitală care ulterior se vor putea conecta la nivel european”, a spus coordonatorul Transilvania Digital Innovation Hub (TDIH) Cluj, Bianca Muntean.

Deși DIH sunt structuri noi pentru Europa de Est, Comisia Europeană (CE) și guvernele statelor membre se bazează pe ele pentru a contribui la transformarea digitală a  administrației publice și a întreprinderilor mici și mijlocii non-IT.

Dat fiind faptul că România se situează pe locul 26 din cele 28 de state membre ale UE în cadrul indicelui economiei și societății digitale pentru 2020, aceste DIH vor fi importante pentru dezvoltarea digitală a țării. 

„Vom fi cei responsabili de coordonarea Europa Digitală. Lucrăm la criteriile de selecție a DIH la nivelul României. Este destul de important că ați reușit să organizați comunitatea la nivel național. Am reușit să întărim dialogul cu CE, ne susține în acest demers, de altfel toată lumea este conștientă de potențialul pe care DIH vor trebui să le aibă. Ele vor fi un pilon pentru transformarea digitală a mediului privat, am văzut interesul pe care îl arată comunitățile pentru a lua parte la acest proiect”, a declarat Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României. 

TDIH coordonează spațiul dedicat acestor centre din România, creat de DIHNET.EU. Acest spațiu încurajează colaborarea dintre hub-uri cu scopul de a facilita accesul IMM-urilor și al administrațiilor publice locale la tehnologiile digitale.

Inițiativa TDIH este coordonată de Transilvania IT Cluster Cluj și din care fac parte Clusterele Mobilier Transilvan, AgroTransilvania, Industrii Creative din Transilvania și Energie Transilvania.

Comenteaza