Companiile IT din Cluj și Timișoara vor echilibra balanța cu Bucureștiul

Companiile IT din Cluj și Timișoara vor echilibra balanța cu Bucureștiul

Bucureștiul este saturat în resursele pe care le poate pune la dispoziție companiilor de tehnologie, iar interesul pentru nord-vestul țării va echilibra balanța de forțe cu capitala, conform Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

60% dintre companiile din țară au grad foarte scăzut de dezvoltare digitală, în timp ce doar 10% se lăuda cu un grad ridicat și foarte ridicat de dezvoltare, potrivit Wall Street. 68% dintre români nu știu să folosească un computer, 16% au competențe primare și 16% avansate.

“Bucureștiul este un pic saturat în resursele pe care le poate pune la dispoziție companiilor de tehnologie. Am remarcat că există o creștere a interesului pentru nord-vest: Timișoara, Cluj vor echilibra balanța de forțe cu Bucureștiul”, spune Gabriela Meclea, director executiv al ANIS.

Industria informatică reprezintă 5,7% din produsul intern brut, cu o creștere estimată de 25% până în 2022. Zona de nord-vest va atrage cele mai multe investiții și companii în perioada următoare, fiind aproape de graniță. Companiile mari, de peste 250 de angajați, înregistrează o creștere constantă, de 20%/an, în timp ce companiile medii (50-250 angajați) au crescut în ultimii trei ani cu doar 1%/an și se observă o stagnare.

Cauzele sunt creșterea accelerată a costului muncii, instabilitatea politică și imprevizibilitatea legislativă din ultimii 2-3 ani care au dus la pierderea competitivității companiilor medii și mici. Numărul de companii din IT este de 11.000, în creștere cu 9% pe an, urmând să ajungă la 14.500 în 2022.

126.000 de oameni au fost angrenați în industria IT în 2019. Productivitatea angajaților a rămas constantă, de 47-48.000 euro/ angajat/ an. A existat o scădere masivă în IT, în ianuarie 2018, din cauza mutării contribuțiilor către angajat, în măsura în care companiile IT au fost obligate să absoarbă un cost suplimentar mare, brusc.

Mutarea contribuțiilor către angajat a lovit puternic și în investițiile făcute de companii, acest indicator scăzând cu 10 milioane de euro în 2018, într-o piață a investițiilor în IT de 150,5 milioane în 2019. 80% din costurile unei companii de IT sunt cele cu forță de muncă; IT-ul nu utilizează materii prime costisitoare.

Digitalizarea va determina nu doar simplificarea interacțiunii dintre cetățean și autoritățile publice, ci și între companii și autorități și va duce la o creștere semnificativă a gradului de colectare al taxelor. În România, gradul de colectare este de 65%. Măsuri pe care le poate lua auvernul pentru creșterea companiilor medii din IT sunt dezvoltarea zonei de cercetare - dezvoltare, inovarea, dezvoltarea companiilor locale și startup-urilor.

Comenteaza