Companiile IT se regrupează în clădirile de birouri

Companiile IT se regrupează în clădirile de birouri
Endava România va semna în toamnă contractul pentru o clădire de birouri de 3.000 mp, unde să îşi concentreze activitatea de la Cluj, iar IQuest are planuri de extindere.

Cu planuri de angajări şi creştere a activităţii, societăţile de tehnologia informaţiei (IT) se numără printre cele care au nevoie de spaţii de birouri. Pe de altă parte, centre de servicii şi de cercetare sau societăţi cu activitate în sectorul imobiliar au renunţat la mii de metri pătraţi în clădirile de birouri ale Clujului.

Compania Endava are sedii la Cluj în imobilul de birouri conectat cu mallul din Gheorgheni, Iulius Business Center, şi în clădirea de birouri de pe str. Buftea, pe 1.400 mp. Conducerea societăţii a anunţat că planifică mutarea într-un sediu mai mare. "Suntem încă în discuţii pentru o locaţie de peste 3.000 mp, adică suficient de mare încât să ne mutăm cu toţi angajaţii din Cluj în 2012-2013. Preconizăm că în octombrie-noiembrie vom avea contract semnat", a menţionat Oana Bunău, marketing manager. Grupul britanic este prezent pe plan local cu birouri la Cluj, Iaşi şi Bucureşti, cu 310 angajaţi, cu 60 mai mult decât în ianuarie. Cel mai mare birou al companiei se află la Cluj-Napoca, unde lucrează 187 de oameni, urmat de sediul din Iaşi, cu 113 angajaţi. La Bucureşti, Endava România deţine un centru de coordonare regională şi consultanţă, cu 10 angajaţi.

Imobilul de birouri ridicat de Iulius Group este structurat pe cinci niveluri şi este ocupat integral de Genpact România, Office Depot Service Center şi Endava România. De altfel, dezvoltatorul mallurilor Iulius pregăteşte extinderea cu birouri la Cluj, pe malul lacului din Gheorgheni, în apropierea complexului deja ridicat, proiectul fiind încă în curs de avizare. Oficialii grupului ieşean au explicat că decizia de extindere cu birouri a fost dictată de cererea pentru astfel de spaţii la Cluj. La ultima şedinţă a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, proiectanţii care lucrează la documentaţie au informat că proiectul Iulius vizează amenajarea unei clădiri cu demisol, parter, patru etaje şi etaj retras care va adăposti spaţii de birouri. În primele variante ale proiectului, ansamblul de clădiri pentru comerţ şi servicii ajungea la 8-10 etaje. Potrivit informaţiilor transmise de dezvoltatori, lucrările ar putea demara în primăvara anului viitor.

De asemenea, compania IQuest pregăteşte extinderea la Cluj, reprezentanţii societăţii demarând analizele pentru identificarea de noi spaţii de birouri, potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ. IQuest are un centru de dezvoltare la Cluj pe str. Moţilor Nr. 6-8, dar şi pe str. Paul Chinezu. "Din ceea ce ştim noi, cei de la IQuest vor să se extindă, mai au nevoie de spaţiu şi analizează mai multe variante, inclusiv construirea unui sediu propriu, dar asta nu înseamnă că părăsesc spaţiile pe care le ocupă acum", a menţionat Călin Buzoianu, unul dintre proprietarii clădirii de birouri de peste drum de primărie. Cu cei 2.500 mp de suprafaţă rezervată, IQuest este unul dintre cei mai importanţi ocupanţi ai spaţiilor, alături de grupul financiar ING. Reprezentanţii IQuest nu au oferit deocamdată informaţii privind planurile companiei la Cluj.

"Zona dezvoltării de birouri este una interesant de prospectat", a completat Buzoianu. De altfel, societatea Hold Invest, controlată de fraţii Buzoianu, şi Simona Boeriu, este beneficiara unui proiect de imobil cu spaţii destinate serviciilor, în zona centrală. Clădirea va avea subsol, parter, două etaje şi un al treilea retras, potrivit Planului Urbanistic de Detaliu avizat, cu parterul şi subsolul clădirii destinate activităţilor culturale şi expoziţionale, pe aceeaşi stradă Paul Chinezu. Planurile sunt încă la stadiu de proiect şi analize. Cerere de spaţii apare şi din partea nou-veniţilor în Cluj: grupul american International Business Machine se instalează la Cluj, unde va ocupa spaţii în clădirea de birouri Maestro Business Center de pe Bd. 21 Decembrie.

10.000 mp de birouri golite în 2011

Imobilul de birouri Amera Tower rămâne fără un chiriaş de 7.000 mp, după închiderea centrul regional de servicii al ING de la Cluj. În cazul Olimpia Business Center, decizia Nokia de a renunţa la centrul de dezvoltare din Cluj are un efect similar: cel mai important chiriaş va pleca, eliberând 3.000 mp.

 

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza