Competiţiile între arhitecţi, o raritate la Cluj

Competiţiile între arhitecţi, o raritate la Cluj
Câmpia Turzii şi Bistriţa au şanse mai mari să vadă un concurs de arhitectură pentru un spaţiu public din oraş, preconizează Ordinul Arhitecţilor - Transilvania.

Pentru soarta Pieţei Mihai Viteazul urmează discuţii între arhitecţi, administraţie şi constructorii care ar urma să realizeze un parking în zonă, iar pietonalizarea străzii M. Kogălniceanu rămâne temă de studiu a Universităţii de Vară organizate de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR).

După ce timp de aproape un an a fost pregătită şi prelungită organizarea unui concurs pentru reamenajarea Pieţei Mihai Viteazul, pe final de 2013 demersurile pentru competiţie au fost suspendate în urma schimbării situaţiei juridice a terenului. În urma unor procese în instanţă, situaţia terenului din centrul oraşului s-a modificat, iar acum administraţia e nevoită să predea amplasamentul pentru un parking pe care iniţial l-a scos din calcul. Primarul Emil Boc a declarat că administraţia locală va preda portughezilor de la Cogedir amplasamentul de 6.000 mp pentru construirea obiectivului, după ce instanţa a tranşat subiectul în favoarea constructorilor. Societatea ce urma să construiască un parking sub Piaţa Mihai Viteazul a câştigat în instanţă procesul împotriva primăriei, care a decis în 2010 să renunţe la contractul prin care portughezii aveau dreptul să realizeze obiectivul. Administraţia e nevoită să predea terenul, iar concursul a rămas „în aer".

Ideea unui concurs de soluţii nu a fost total scoasă din calcul, arhitecţii recomandând-o şi în noul context. Cu toate acestea, o decizie nu a fost încă luată. „Doamna Ligia Subţirică (arhitectul-şef al municipiului, n. red.) ne-a transmis că la sfârşitul lunii ianuarie vor avea loc discuţii la care să participe inclusiv constructorii portughezi; să vedem ce se preconizează pentru Mihai Viteazul. Cu Universitatea de Vară mergem mai departe cu sudiile pentru zona Kogăniceanu, să putem lansa un astfel de concurs în cazul în care se ia o decizie. Ştim cu certitudine însă că va fi un concurs la Câmpia Turzii pentru amenajarea unui parc şi că se doreşte o colaborare la Bistriţa pentru centrul istoric; am fost contactaţi de cei de acolo. La Cluj-Napoca lucrurile au cam rămas în coadă de peşte", a sintetizat Szabolcs Guttmann, preşedintele OART. Subţirică nu a putut fi contactată ieri pentru stadiul demersurilor legate de viitorul pieţei din centrul oraşului.

Pentru această competiţie tema a fost realizată, premiile au fost stabilite, iar juriul, desemnat. Procedura de concurs era gândită în două etape, iar câştigătorul se alegea cu un contract de proiectare. În prima fază, studiul trebuia să aibă în vedere conexiunea cu nucleul istoric şi apartenenţa la zona pericentrală, cu includerea în analiză a Someşului Mic şi a Canalului Morii. Zona de studiu cuprindea scuarul cu statuia lui Mihai Viteazul, dar viza o arie mai extinsă, până la Bd. Regele Ferdinand, şi hala comercială din piaţă. În faza a doua intrau cinci echipe selectate în urma primei etape, acestea urmând să detalieze propuneri doar pentru scuar.

Administraţia locală a anunţat la începutul lui 2013 un concurs de soluţii pentru transformarea zonei Kogălniceanu în una pietonală. Intenţia nu s-a concretizat, dar pietonalizarea străzii a fost o temă dezbătută în cadrul Universităţii de Vară organizate de OART în vara trecută. Ultimul concurs pentru reamenajarea unor spaţii publice din oraş a fost cel din 2004, pentru modernizarea zonei Bd. Eroilor - Piaţa Unirii. După aproape 10 ani, administraţia nu a pus în aplicare întregul proiect; acesta viza şi închiderea circulaţiei pe ambele laturi de est şi de vest ale Pieţei Unirii, plus amenajări specifice în aceste zone. Primăria a mai organizat un concurs pentru stabilirea temei pentru proiectul Centrului Cultural Transilvania.

Comenteaza