Complex aqua park de 13 milioane de euro la Cluj

Complex aqua park de 13 milioane de euro la Cluj
Proiectul complexului de agrement demarează cu amenajarea din toamnă a acestui obiectiv, potrivit planurilor investitorilor. Primarul Emil Boc şi-a anunţat deja sprijinul pentru proiect.

La mai bine de patru ani de la anunţarea primelor planuri, noul termen de lansare a unor facilităţi de agrement în zona Băilor Someşeni este vara viitoare, când aici ar urma să funcţioneze un parc acvatic, susţin proprietarii. Acesta ar necesita o investiţie de peste 13 milioane de euro.

Parcul este prevăzut pe terenul de 7,2 ha deţinut de omul de afaceri Valentin Nica, aflat la limita de proprietate cu cele 5,1 ha care constituie ansamblul Băilor Termale Someşeni. Iniţial, planurile investitorului care s-a asociat cu Ioana Gidro Stanca, moştenitoarea băilor, vizau ca primă fază reabilitarea fostelor băi. Un proiect a fost lansat oficial încă din mai 2008, dar lucrările nu au început, investiţia fiind întârziată şi din cauza neînţelegerilor între urmaşii proprietarului, Dominic Stanca. Între timp investitorii au analizat şi alte opţiuni, consultanţii de la Deloitte fiind cooptaţi pentru un studiu de fezabilitate. În urma analizei a rezultat că un parc acvatic s-ar lega cu băile într-o combinaţie avantajoasă, plan anunţat în urmă cu câteva luni.

"Urmează să derulăm investiţia; studiul este finalizat, etapizarea este stabilită, iar proiectul, introdus pentru finanţare bancară. În toamnă va începe partea de amenajări şi împrejmuiri pentru aqua park. Recent s-a încheiat şi povestea cu procesul dintre Ioana Gidro Stanca şi fratele său. Aceasta a câştigat disputa la instanţele din Constanţa, dar am stabilit că începem cu aqua park-ul fiindcă aşa a reieşit din studii că ar fi mai eficient. Am vrea să îl deschidem vara viitoare", a menţionat Nica. Constructorul este Modern Bau, a adăugat investitorul. "Au fost unele discuţii cu beneficiarul, dar încă nu am semnat contractul. Deocamdată urmează aprobarea proiectului; se aşteaptă autorizaţiile şi, abia după ce vom avea un contract, aş putea vorbi despre termene de şantier", a menţionat Ionel Bidian, administrator al Modern Bau.

În ceea ce priveşte interesul recent declarat al noului edil pentru proiect, Nica susţine că nu a avut nicio întâlnire cu Emil Boc. "Dacă cei de la primărie vor să sprijine acest proiect, ne întâlnim, stăm la masă şi discutăm. Un parteneriat cu autorităţile locale e binevenit, mai ales în contextul în care vor fi disponibile fonduri europene pentru astfel de proiecte, de complexe de agrement. Colaborarea ar fi benefică. Oricum, încă din momentul lansării proiectului, reprezentanţii autorităţilor au declarat că vor susţine o investiţie aici", a amintit Nica. Investiţia pentru parcul acvatic este estimată la 13 milioane de euro, iar fondurile vor fi asigurate din resurse proprii şi din parteneriate cu două instituţii bancare, finanţarea fiind negociată cu BCR şi Intesa Sanpaolo Bank. Suma nu include şi realizarea unei facilităţi de cazare, care ar putea intra în plan: o unitate de 40 de camere, cotată la 3*.

Amenajarea termală prevăzută în proiectul extins cuprinde o zonă centrală de intrare, zonă gastro, zonă balneară cu trei hale, fiecare cu ape diferite, secţia terapeutică şi de wellness, parcul acvatic (faza 1 de lucrări), zonă tehnică, zonă de gestiune, parcări, amenajări exterioare, curţi interioare, parc de tratament (include un lac balnear natural), grădini. Amenajarea parcului acvatic presupune bazine de înot şi de joacă, insule de aventuri, tobogane, un bazin pentru scutere acvatice. "Pentru a creşte suplimentar atractivitatea amplasamentului ar putea fi prevăzut un mic circuit de instrucţie «Formula 1» pentru maşini electrice cu celulă solară", arată investitorii.

În faţa halei balneare se află zona de intrare cu casierie şi automate de plată, magazine, internet, jocuri computerizate Playstation. Este învecinată zona gastro, ce deserveşte trei perimetre: clienţi externi, hală balneară şi bazin în aer liber. Lângă corpul de clădire balnear şi vestiare se află o secţiune destinată saunei şi masajului, cu patru saune diferite, spaţiu de odihnă de mari dimensiuni, sauna-bar, bazin de scufundări. Un bazin exterior ca punct de interes completează proiectul. La nivelul etajului superior, peste vestiare, e prevăzută o zonă de fitness, cu aparate de antrenament şi aerobic.

Negocieri cu Boc

Recent reinstalat, Emil Boc a declarat că unul dintre proiectele de interes pentru oraş vizează un parc acvatic şi că are în vedere şi Băile Someşeni, chiar dacă e o iniţiativă privată. În cadrul ultimei şedinţe a Comisiei de Urbanism, a reiterat ideea unei întâlniri cu proprietarii. „Ce facem cu Băile Someşeni, doamna Stanca?", s-a interesat edilul. „Întrebaţi-l pe fratele meu. Chiar recent am fost pe acolo, nu mai e gard, clădirile sunt furate", a spus aceasta. Boc a lansat o invitaţie la discuţie cu proprietarii terenului din zonă.

Comenteaza