Concedii de vară forţate la Câmpia Turzii

Concedii de vară forţate la Câmpia Turzii
800 de persoane vor rămâne din acest an fără loc de muncă la combinatul Mechel, în ciuda declaraţiilor liniştitoare făcute în ultima vreme de către autorităţi.

Conducerea grupului rus Mechel a notificat ieri autorităţile române că va concedia în primă fază 308 persoane. În total, compania va disponibiliza în acest an 800 de angajaţi la combinatul metalurgic din Câmpia Turzii.

"Căutăm soluţii în funcţie de evoluţia societăţii, dar deocamdată numărul disponibilizaţilor rămâne cel anunţat", a menţionat Stelian Paşca, şeful departamentului de resurse umane al Mechel Câmpia Turzii. Primele notificări, pentru 308 angajaţi, au fost emise deja către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). "Încercăm o etapizare, aşteptăm şi soluţii şi ajutoare de la autorităţile locale, ca să reducem impactul social", a adăugat Paşca. Lista disponibilizaţilor va fi efectuată în următoarele zile. "Au avut ieri o şedinţă la nivelul Mechel şi au decis această disponibilizare", a spus şeful AJOFM Cluj, Daniel Don.

Liderul de sindicat Ioan Pascu a menţionat că primii 308 angajaţi vor intra în şomaj în cel mult 30 de zile. "Ne-au trimis notificare pentru cele 308 persoane, vor primi preavizele săptămâna viitoare", susţine Pascu. Acesta a afirmat că decizia de concediere a fost luată marţi la Târgovişte de către Consiliul de Administraţie (CA). În schimb, Mechel şi-a declarat intenţia de a renunţa la concedieri, la fel ca în luna martie, dacă statul va aproba o serie de facilităţi, între care scutirea de la plata contribuţiei de asigurări sociale la angajator pentru persoanele aflate în şomaj tehnic, propunere considerată drept ajutor de stat. "Nu există comenzi, încărcarea e de 40%. De la un moment dat nu au ce să dea de muncă salariaţilor", spune Pascu.

După disponibilizările anunţate miercuri, Mechel ar urma să aibă 1.500 de angajaţi. Noul prefect instalat în urmă cu câteva zile în Cluj, Gheorghe Vuşcan, s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii companiei siderurgice Mechel pentru a încerca stoparea disponibilizării sutelor de angajaţi de pe listele de concediere. Vuşcan a avut o întrevedere cu directorul general al Mechel Câmpia Turzii, Serghei Fedorov, şi cu liderul de sindicat Ioan Pascu. "În timpul discuţiei, domnul prefect Vuşcan a fost informat asupra problemelor care au condus la decizia CA de la Mechel Câmpia Turzii de a disponibiliza 308 angajaţi, însă, în acelaşi timp, a primit garanţia faptului că dacă vor exista demersuri concrete care să ajute societatea să treacă peste perioada de criză economică, demersurile de disponibilizare pot fi oprite", spune purtătorul de cuvânt al Prefecturii Cluj, Ana Maria Danciu. Aceasta a adăugat că Vuşcan s-a mai întâlnit până acum, în acelaşi scop, cu ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi cu noul primar al Câmpiei Turzii, Radu Hanga.

"Măsurile din perioada imediat următoare vor fi propunerea înaintată noului Consiliu Local Câmpia Turzii de trecere a terenului pe care se află combinatul în categoria de impozitare a zonelor industriale şi facilitarea de către Instituţia Prefectului Cluj a unor întâlniri între firmele care utilizează produse metalurgice şi au lucrări în judeţul nostru şi Mechel pentru a facilita realizarea unor contracte reciproc avantajoase", arată Danciu.

Disponibilizări de vară

Grupul siderurgic rus deţine în România şase combinate metalurgice: Mechel Târgovişte, Mechel Reparaţii, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Laminorul Brăila, toate coordonate de Mechel Service. În 2010 Mechel Câmpia Turzii a avut o cifră de afaceri de 406 milioane de lei. Concedierile colective de la Mechel sunt preconizate pentru lunile iunie sau iulie, iar numărul total de posturi ce urmează să fie desfiinţate este de 799. Cele mai multe sunt la secţiile de turnătorie oţel - 169 de posturi, laminor - 117 sau energetic - 37.

 

 

Etichete
Comenteaza