Conducerea Mechel Câmpia Turzii propune eşalonarea salariilor compensatorii; protestele vor continua

Conducerea Mechel Câmpia Turzii propune eşalonarea salariilor compensatorii; protestele vor continua
Conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eşalonată pe trei luni a salariilor compensatorii şi ca foştii angajaţi să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenţi acelor plăţi, disponibilizaţii fiind nemulţumiţi şi urmând să continue protestele şi săptămâna viitoare.

Peste o sută de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au protestat şi astăzi pentru a cincea zi consecutiv în mod legal, în faţa combinatului, nemulţumiţi întrucât nu li s-au plătit salariile compensatorii, iar protestele vor fi reluate luni, tot cu aprobarea autorităţilor locale.

Fostul lider de sindicat de la Laminorul 3, Dorin Vâţă, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că foştilor angajaţi li s-a propus să participe la tăierea unor utilaje casate din combinat care să fie vândute la fier vechi, pentru a se face rost de bani pentru plăţile compensatorii.

"Conducerea Mechel Câmpia Turzii ne-a propus foştilor angajaţi să ne constituim în cinci echipe, care să participe la tăierea unor utilaje casate din combinat care să fie ulterior vândute la fier vechi, pentru a se face rost de bani pentru plata salariilor compensatorii. Este o ticăloşie propunerea asta, făcută în stil KGB. Combinatul este proprietatea lor, nu au decât să taie fier cu cine vor. Nu suntem de acord cu propunerea asta, după cum nu suntem de acord nici cu soluţia de eşalonare a plăţilor salariilor compensatorii pe trei luni, începând cu 20 martie. Ar urma să primim primul salariu compensator în 20 martie, al doilea în aprilie şi al treilea în mai. Noi vom relua, de luni până vineri, protestele în faţa combinatului, legal, cu aprobare de la Primăria Câmpia Turzii, între orele 9-12", a spus Vâţă.

Mircia Giurgiu, consilierul ministrului delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX că a avut în cursul zilei o întrevedere cu directorul Mechel Câmpia Turzii, Alexandru Viaceslav, care i-a relatat despre soluţiile privind salariile compensatorii.

"În afara eşalonării salariilor compensatorii şi a soluţiei de tăiere a utilajelor casate pentru a fi vândute la fier vechi, mi s-a transmis intenţia repornirii activităţii la o secţie a combinatului de la 1 aprilie, în care ar fi nevoie de circa 60 de persoane. O voi informa pe doamna ministru Pană despre rezultatele întâlnirii şi vom căuta şi alte soluţii pentru angajaţii disponibilizaţi", a spus Giurgiu.

Liderul de sindicat de la Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, considera că singura soluţie pentru plata salariilor compensatorii celor peste 700 de foşti angajaţi ar fi vânzarea a circa 4.000 de tone de fier, din cadrul combinatului, altfel acordarea banilor poate întârzia.

Ioan Pascu declara, miercuri, după o întâlnire pe care a avut-o la Bucureşti cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, că a primit asigurări din partea acestora că se va întocmi un grafic de acordare a plăţilor compensatorii. "Concluzia întâlnirii este că nu au bani şi caută soluţii pentru surse de finanţare. Singura variantă este de a se vinde fier din cadrul combinatului, să se taie ce se mai găseşte, dar nu utilaje bune care funcţionează şi care ar putea fi folosite la o eventuală repornire a activităţii. Ar fi necesare cam 4.000 de tone de fier pentru a acoperi plata salariilor compensatorii celor peste 700 de angajaţi disponibilizaţi. Am primit asigurări din partea reprezentanţilor noului acţionar al Mechel că vor întocmi un grafic de acordare a salariilor compensatorii. Nu pot estima când va începe acordarea plăţilor compensatorii, există posibilitatea să se treacă de termenul de 15 martie", spunea Pascu.

El adăuga că va prezenta, joi, concluziile întâlnirii angajaţilor care au mai rămas în combinatul de la Câmpia Turzii.

Ioan Pascu afirma că planurile noului acţionar prevăd repornirea producţiei la Mechel Câmpia Turzii pentru 2.500 de tone de produse zincate, dar pentru aceasta este nevoie de repornirea activităţii la societatea Ductil Buzău, care face parte, de asemenea, dintre cele cinci unităţi care au aparţinut grupului Mechel şi care au fost vândute.

"Reprezentanţii noului acţionar au mai afirmat în cadrul discuţiilor purtate că sunt dispuşi chiar să închirieze hale ale combinatului Mechel Câmpia Turzii unor firme interesate şi chiar pentru proiectul întreprinderii sociale lansat de AJOFM Cluj", declara Pascu.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a dispus, miercuri, declanşarea unor anchete sociale în cazul angajaţilor disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii, în vederea acordării de ajutoare financiare.

Un bărbat - disponibilizat de la Mechel în 10 februarie - Ioan Bozdog, s-a sinucis marţi, foştii colegi ai acestuia spunând că a recurs la acest gest din cauza disperării întrucât nu mai avea bani să îşi achite ratele la bănci. Bărbatul era strungar, avea o vechime în muncă de 36 de ani şi urma să se pensioneze anul viitor, afirma liderul de sindicat de la Laminorul 3 al combinatului Mechel Câmpia Turzii, Dorin Vâţă.

Angajaţii disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii protestează de mai multe zile faţă de neacordarea salariilor compensatorii.

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, a declarat, joia trecută, că noul acţionar al Mechel are intenţii bune şi face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foştilor angajaţi de la Câmpia Turzii, însă are conturile blocate.

Tot atunci, prefectul de Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a declarat, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii noului acţionar al Mechel, că aceştia au dat asigurări că până în 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaţilor disponibilizaţi de la Câmpia Turzii.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

 

Comenteaza