Consiliile judeţene vor primi bani europeni pentru transportul public urban

Consiliile judeţene vor primi bani europeni pentru transportul public urban
Comisarul european Corina Creţu a aprobat modificarea Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020 pentru a simplifica accesul beneficiarilor la fondurile europene.

Comisia Europeană (CE) a adoptat propunerea de modificare pentru România. "Modificările vizează o serie de ajustări tehnice, menite a clarifica aspecte de eligibilitate în cadrul  unor axe prioritare, pentru a răspunde mai bine nevoilor beneficiarilor. Serviciile mele și eu, personal, am oferit și vom continua să oferim asistență autorităților române în cadrul unui exercițiu amplu de colaborare interinstituțională, menit a simplifica procedurile și a accelera procesul de implementare pe teren.
 
POR va sprijini și parteneriatele și cooperarea între IMM-uri și organizațiile de transfer tehnologic, permițându-se astfel o mai bună exploatare a rezultatelor cercetărilor științifice prin transformarea lor în produse și servicii care vor putea intra pe piață, generând totodată creștere economică”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.
 
De acum înainte vor fi posibile parteneriate între autoritățile publice locale și alte instituții publice, pentru a se implica împreună în proiecte cu finanțare UE; cofinanțarea din fonduri europene a unei game mai largi de proiecte care vizează  mobilitatea urbană, inclusiv mijloace de transport public electrice; extinderea categoriilor de beneficiari eligibili pentru fonduri europene, astfel încât, în afara municipalităților și alte autorități locale, precum consiliile județene, vor putea gestiona proiecte cu finanțare europeană în transportul public urban; extinderea categoriilor de unități de sănătate eligibile, asigurând un sistem de asistență medicală de urgență mai bine coordonat.
 
Având o alocare din Fondul European de Dezvoltare Regională de 6,6 miliarde de euro, POR este cel mai vast program din România, acoperind o mare varietate de obiective tematice în domenii-cheie pentru dezvoltarea regională: infrastructură, competitivitate și inovare, întreprinderi mici şi mijlocii (IMM), dezvoltare urbană, eficiență energetică, mobilitate urbană, servicii sociale și de sănătate, educație, cadastru și administrare teritorială. 
 
POR fost aprobat de CE în 23 iunie 2015. Cererea de modificare a fost trimisă de autoritățile din România în 23 iunie 2017, având ca scop ajustarea lui și extinderea unor aspecte legate de eligibilitate.

Comenteaza