Consiliul Concurenței dorește să afle problemele producătorilor din România direct de la sursă. Cât timp au la dispoziție comercianții să răspundă

Consiliul Concurenței dorește să afle problemele producătorilor din România direct de la sursă. Cât timp au la dispoziție comercianții să răspundă

Consiliul Concurenței anunță că va trimite mai multe solicitări de informații producătorilor de bunuri de larg consum din România pentru a afla problemele acestora.

Consiliul Concurenţei va trimite 300 de solicitări de informaţii anonimizate producătorilor de bunuri de larg consum din România pentru a afla problemele acestora, a declarat, marţi, vicepreşedintele instituţiei, Dan Pascu, la dezbaterile din Comisia Economică a Senatului.

„Colegul meu, Sorin Lungu (director în cadrul Consiliului Concurenţei - n.r.) şi direcţia sa au început şi o să fie până la 300 de solicitări de informaţii anonimizate către producători din România. Complet anonime. Încercăm să sondăm în felul acesta piaţa, să trecem de pasivitatea lor şi de reţinerile lor, încă o dată, legitime. Şi atunci le asigurăm o anonimitate completă şi scoatem până la 300 de informaţii şi mergem pe bunuri de larg consum", a spus Dan Pascu, potrivit Agerpres.

Consiliul Concurenţei a precizat, la solicitarea Agerpres, că a început procesul de trimitere a formularelor către producători care au la dispoziţie 30 de zile de la data primirii pentru a răspunde. Analiza datelor obţinute va avea loc în cel mult 6 luni.

Dan Pascu a menţionat, la Comisie, că există un dezechilibru între retaileri şi producătorii din orice ţară, iar piaţa este concentrată, în România existând 7 lanţuri de retail. El a declarat că niciun retailer nu trece de cota de piaţă de 40%.

„Nu e un fenomen românesc, e un fenomen european. Producătorii, fiind dezechilibraţi în raporturile cu retailerii, au nişte reţineri justificate în a ieşi public de teamă să nu ostilizeze respectivul retailer sau poate prin contaminare chiar pe ceilalţi, «ăsta e client complicat, lasă-l». Noi ştim de lucrul acesta însă nu avem indicii, dar ni se relatează. Dar de la relatarea aceea şi până acolo încât să mă duc eu la Curtea de Apel Bucureşti să cer un ordin prin care pot intra peste retailer să le verific corespondenţa internă, comunicările interne, mai lipsesc câteva bucăţi de informaţie, un înscris. Lucruri de felul acesta nu ajung la noi", a spus Dan Pascu.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei, senatorul Daniel Zamfir, a afirmat că absenţa de la dezbateri a preşedintelui Consiliului Concurenţei denotă o atitudine sfidătoare la adresa Parlamentului.

„Eu anunţ pe toată lumea că tipul acesta de atitudine aruncă o lumină proastă asupra instituţiei. Am solicitat prezenţa întregului Consiliu al Concurenţei tocmai pentru că nu sunt convins că membrii Consiliului Concurenţei sunt la curent cu ceea ce reclamă o mare parte dintre producătorii români", a spus Zamfir.

În replică, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, Dan Pascu, a anunţat că preşedintele instituţiei nu a fost prezent la discuţii fiind plecat la Bruxelles, la Comisia Europeană.

Comenteaza