Consiliul Concurenței, în inspecție la 10 bănci din România și la Biroul de Credit. Ce suspectează autoritatea

Consiliul Concurenței, în inspecție la 10 bănci din România și la Biroul de Credit. Ce suspectează autoritatea

Consiliul Concurenţei a finalizat inspecţiile inopinate derulate la zece bănci, precum şi la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor.

Consiliul Concurenţei a finalizat inspecţiile inopinate derulate la zece bănci, precum şi la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor.

Băncile inspectate sunt Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A, ING Bank N.V. Amsterdam sucursala Bucureşti, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A. şi First Bank S.A..

Ce suspectează Consiliul Concurenței

Inspecţiile s-au derulat în cadrul unei noi investigaţii, privind posibile înţelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele şi serviciile de creditare pentru persoane fizice.

„Avem deja în derulare o investigaţie care vizează modul în care băncile calculează indicii de referinţă ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobânzilor. De data aceasta ne uităm şi la condiţiile de acces la credite, suspiciunea fiind că prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienţi la credite”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

„Autoritatea de concurenţă are suspiciuni că acţionarii Biroului de Credit ar limita accesul consumatorilor persoane fizice la produsele şi serviciile de creditare bancară printr-o serie de acţiuni legate de stabilirea şi aplicarea scorului FICO (în funcţie de care este evaluată capacitatea unui client de a rambursa un credit). Biroul de Credit S.A. este o societate pe acţiuni înfiinţată la sfârşitul anului 2003, având, la ora actuală, ca acţionari 18 bănci şi are ca obiect de activitate colectarea/prelucrarea de date privind portofoliul de clienţi – persoane fizice clienţi ai participanţilor”, potrivit comunicatului.

FICO® Score de la Biroul de Credit este un număr, rezultat în urma aplicării unei metode statistice care ia în calcul mai multe elemente pe baza cărora băncile stabilesc gradul de risc al unui potenţial client ce solicită un credit către o instituţie financiară.

Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor inopinate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Consiliul Concurenţei precizează că inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

„Reaminim că autoritatea de concurenţă are în derulare o investigaţie privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci participante pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de „fixing” (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID)”, se arată în finalul comunicatului.

Comenteaza