Consiliul Judeţean vrea să obţină sistemul de irigaţii din Turda

Consiliul Judeţean vrea să obţină sistemul de irigaţii din Turda
Consiliul Judeţean Cluj vrea să treacă în proprietatea sa sistemul de irigaţii din Turda - Mihai Viteazu, singurul din judeţ, nefolosit de ani de zile.

 

„Sistemul respectiv e foarte important pentru dezvoltarea agricolă a zonei", spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Oleleu, cel care a iniţiat hotărârea de Consiliu Judeţean în acest sens. „Acum din punct de vedere juridic există o problemă - terenul de sub pompele de apă a fost retrocedat către fostul proprietar. Noi am avut discuţii cu Ssociaţiai Udătorilor, să găsim o formulă prin care să reabilităm infrastructura". Oleleu spune că a avut discuţii şi cu un potenţial investor - fabrica de zahăr din Luduş - care să concesioneze terenuri în zonă pentru producţia de sfeclă de zahăr. Până atunci însă trebuie clarificată situaţia terenurilor şi a sistemului de irigaţii. „Una dintre variante va fi preluarea de CJ a infreastructurii de bază, duă care vom face o asicuere cu asocierea udătorilor şi cu asociaţiile de proprietari din zonă", spune Oleleu. „Ne-a fost prezentată o propunere de proiect de un consultant al fabricii, l-am studiat şi din punct de vedere tehnic ni se pare în regulă".

„Din cauza fenomenului de încălzire globală, scăderii nivelului apei freatice, accentuării fenomenului de secetă, scăderii constante a precipitaţiilor căzute în ultimii 10 ani, accentuării secetei în perioada de vegetaţie maximă - lunile mai, iunie, iulie - se impune atenuarea fenomenului de secetă prin aplicarea de udări cu ajutorul sistemului de irigaţii", explică Oleleu în proiectul de Hotărâre de Consiliu Judeţean ce va fi analizată în şedinţa extraordinară de astăzi. „În ultimii 10 ani a crescut constant numărul de zile de vară în care temperaturile depăşesc 350C la umbră şi s-a accentuat foarte mult fenomenul de evapotranspiraţie, fiind afectate culturile agricole. În zonă s-a prelungit fenomenul de secetă şi în luna august". Amenajarea „Irigaţii Mihai Viteazu" deserveşte zona aferentă municipiilor Turda şi Câmpia Turzii, precum şi a comunelor Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi şi Luna.

Având în vedere importanţa amenajării „Irigaţii Mihai Viteazu" pentru zona deservită, precum şi starea de degradare în care se află, Oleleu spune că e „necesară" iniţierea demersurilor în vederea trecerii infrastructurii de bază - staţia principală de pompe şi canal principal - a sistemului de irigaţii din domeniul public al statului şi administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, în domeniul public al Judeţului Cluj şi administrarea Consiliului Judeţean Cluj.

Sistemul de irigaţii din Cluj a fost construit între anii 1968 şi 1972 pe râul Arieş, şi îngloba o suprafaţă de teren de 5.880 hectare. Dintre acestea, cultivabile erau 5.720 de hectare, pe raza localităţilor Moldoveneşti, Mihai Viteazu, Călăraşi şi Turda. Sistemul includea o staţie de pompare, un canal principal de aducţiune a apei, o serie de staţii secundare, conducte îngropate, canale de irigare şi hidranţi. Mare parte din sistem a fost însă furat, inclusiv dalele cu care erau pavate canalele, precum şi o serie de motoare de pompare. Terenul arabil din judeţ, în totalitate, depăşeşte, potrivit statisticilor Direcţiei Agricole, o suprafaţă de 180.000 hectare.

UPDATE Consilierii judeţeni au adoptat proiectul de HCJ în forma iniţială, chiar dacă în momentul luării deciziei consilierii judeţeni ai PDL părăsiseră sala de şedinţe. Aceştia din urmă reclamă în consecinţă că decizia adoptării HCJ este una ilegală, având în vedere că nu a întrunit două treimi dintre voturi.

Comenteaza