Foto Construcții Napoca a cerut colacul de salvare

Construcții Napoca a cerut colacul de salvare
Firma controlată de familia Bene a ajuns într-o situație financiară dificilă | Foto: CJ
Construcții Napoca a cerut colacul de salvare
Construcții Napoca a cerut colacul de salvare

Societatea controlată de familia Bene încasează greu banii de la debitori, are restanțe la stat și este cu conturile blocate, fiind executată silit de creditori. Conducerea a solicitat instanței intrarea în procedură de concordat preventiv pentru nu ajunge la blocarea totală a activității.

Societatea de Construcții Napoca (SCN) a informat investitorii, prin Bursa de Valori București (BVB), că în 1 martie a depus la Tribunalul Specializat Cluj cererea de deschidere a procedurii de concordat preventiv, ce face obiectul dosarului nr. 119/1285/2019, primul termen de judecată fiind stabilit în 8 martie. Ea a solicitat ca firma Asset Recovery Cluj să fie numită ca administrator concordatar provizoriu.

Solicitarea este în baza deciziei nr. 1 / 28.02.2019 a Consiliului de Administrație (CA) și are ca obiectiv restructurarea activității prin depășirea stării de dificultate financiară temporară în care se află societatea, astfel încât să fie oferită posibilitatea plății unei proporții rezonabile a debitelor înregistrate față de creditori.

Blocaj financiar în lanț

“Starea de dificultate financiară temporară se datorează dezechilibrului generat de încasarea cu întârziere a creanțelor de la debitorii noștri, starea de insolvență a multora dintre aceștia (față de care înregistrăm creanțe substanțiale), executările silite demarate împotriva subscrisei, blocarea conturilor bancare, ceea ce conduce practic la blocarea totală a activității societății.

Subscrisa înregistrăm debite față de bugetele locale și de stat, aferente lunilor decembrie 2018, ianuarie 2019, februarie 2019. Plata eșalonată a debitelor scadente, în paralel cu continuarea activității, conform obiectului de activitate, creează premisele finalizării cu succes a programului de redresare financiară a societății, concomitent cu posibilitatea plății datoriilor curente”, a menționat Floarea Doina Cachița, președintele CA.

211 de salariați în pericol 

“Preîntâmpinarea unor evenimente care duc la blocarea activității este benefică și pentru salariații subscrisei, care totalizează 211 angajați. Menținerea activității în parametrii necesari de funcționare este esențială pentru asigurarea disponibilităților bănești necesare pentru stingerea la scadență a creanțelor salariale.

Deschiderea procedurii de concordat preventiv răspunde cel mai bine intereselor creditorilor, subscrisei și salariaților subscrisei, în baza unui program de redresare economică, raportat la perspectivele de redresare în raport cu posibilitățile și specificul activității noastre, cu mijloacele financiare disponibile și cu cererea pieței față de activitatea subscrisei.

Scopul concordatului preventiv este de eșalonare a datoriilor acumulate, societatea având posibilități reale de redresare prin restructurarea activității (creșterea veniturilor, diminuarea cheltuielilor și valorificarea unor active care să nu afecteze activitatea de bază).

La data prezentei, societatea își continuă activitatea conform obiectului de activitate, înregistrând venituri constante în cuantum îndestulător pentru redresarea activității, așa cum am precizat, starea de dificultate financiară cu care ne confruntăm fiind una temporară și provizorie”, conform președintelui SCN.

Cotată sub 2 milioane de euro

În martie valoarea acțiunilor SCN a scăzut la bursă cu 16%. Dacă la început de an acestea erau cotate la 1,41 lei, în prezent sunt tranzacționate la 1,28 lei. Cu SCN se efectuează oricum puține operațiuni, doar 15 tranzacții fiind consemnate pe piața regulată a BVB în decurs de patru luni.

După aflarea informațiilor despre actuala stare a societății clujene, BVB a întrerupt tranzacționarea acțiunilor, însă apoi a reluat-o, fără vreun impact major ulterior asupra prețului acestora, în condițiile unor operațiuni restrânse cu aceste unități pe piața de capital. Capitalizarea bursieră a SCN este de 8 milioane de lei.

Societatea specializată în lucrări de contrucții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale avea afaceri de 63 de milioane de lei și un profit net de 1,6 milioane și 197 de angajați în 2017. În perioada 2008-2016, datoriile sale s-au triplat, de la 19,1 la 58,5 milioane de lei. SCN este evaluată ca având “un risc foarte mare” de platforma financiară Termene.ro.

Controlată de o firmă cu un angajat

Ca acționar majoritar al SCN (67%) apare firma IT Transilvania Invest Cluj, specializată în activități ale holdingurilor, ai cărei acționari sunt Alexandra Bene (98,97%), Liliana Marchiș (1,03%). Firma cu un angajat avea afaceri de 150.000 de lei și un profit de 14.311 lei în 2017.

SCN s-a înființat în 1991, prin divizarea Trustului de Construcții Montaj Cluj, întreprindere cu tradiții de construcții în România. Conducerea administrativă este asigurată de președintele Floarea Doina Cachița, iar cea executivă, de directorul general Dănuț-Dorel Canta. SCN are sediul principal în Piața 1 Mai și deținea o bază de producție pe 56.000 mp, pe str. Fabricii de Zahăr, scoasă la vânzare cu 5,6 milioane euro.

Printre lucrările din portofoliul său se numără un cartier de locuințe ANL la Luduș (județul Mureș), extinderea pistei la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca, expertiza pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Cluj, dar și stații de combustibil MOL.

Bener, două dosare la activ

Omul de afaceri Ioan Bene, condamnat la trei ani şi opt luni la închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Județean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, a fost dat inițial în urmărire internațională. El este cercetat și într-un alt dosar de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi de spălare de bani. Pentru că acesta este și rezident în Italia, având o locuință și o firmă în orașul Lecce, statul italian a respins cererea de extrădare, iar Bene își execută sentința acolo în regim de libertate supravegheată, cu interdicția părăsirii țării. El este și deținător al hotelului Continental, din centrul Clujului, prin firma Napocamin, clădire închisă de o lungă perioadă de timp. Ca principal asociat al Napocamin apare Raluca Mădălina Bene (99%).

Comenteaza