Construcţii “oportune” la Cluj: mini-cartier pe Muncii, birouri pe Frunzişului

Construcţii “oportune” la Cluj: mini-cartier pe Muncii, birouri pe Frunzişului
Dezvoltatorii imobiliari văd eficientă extinderea zonelor de locuinţe şi imobile noi pentru sedii de companii şi solicită avize pentru noile proiecte imobiliare prevăzute în oraş.

Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism a fost de acord cu oportunitatea unor ansambluri rezidenţiale şi de afaceri pe Bulevardul Muncii, respectiv pe strada Frunzişului în cea mai recentă şedinţă.

Dezvoltatorii de la Gella Invest, care deţin câteva hectare de teren în zona Bulevardului Muncii, vror să extindă zona dedicată locuinţelor pe suprafaţa unde a început să se contureze "micul cartier" proiectat în urmă cu mai bine de şase ani. Reprezentaţii Gella Invest au venit în şedinţa din această săptămână a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) cu documentaţia pentru modificarea unui Plan Urbanistic Zonal întocmit în 2006 pentru terenul din zona Bulevardului Muncii. Beneficiarul doreşte extinderea zonei rezidenţiale, mai precis transformarea în teren pentru locuinţe a unei suprafeţe încadrată acum ca dedicată funcţiunilor industriale, după cum a explicat proiectantul care a susţinut documentaţia.

Proiectul a fost semnat de biroul Dico&Ţigănaş, motiv pentru care arhitectul Şerban Ţigănaş, membru CTATU, s-a recuzat de la analiza documentaţiei. Zona de studiu este de 37.400 mp, proprietate a Gella Invest. "E un mic cartier care se conturează déjà, există clădiri ridicate si altele care urmează să se construiască, ansamblul se dezvoltă şi se doreşte mărirea zonei de servicii şi crearea drumului de legătură ce nu a fost încă realizat", a menţionat proiectantul. Membrii comisiei au solicitat un Plan Urbanistic Zonal, având în vedere că se doreşte modificarea unei Unităţi Terioriale de Referinţă (subdiviziune urbanistică a teritoriului, cu reglementări urbanistice similare), adică trecerea din A3 (zonă industrială) în L3 (locuinţe), aşa că deocamdată CTATU a decis acordarea avizului de oportunitate necesar continuării procedurii.

Cu o parte dintre locuinţe finalizate, dezvoltatorii au scos pe piaţă proprietăţile: casele se vând cu preţuri pornind de la 99.000 de euro, iar parcelele de teren costă cel puţin 19.000 de euro. "Societatea noastră deţine 40 ha teren pe Bulevardul Muncii, teren pe care va dezvolta în următorii ani un proiect imobiliar complex ce va cuprinde case, apartamente, grădiniţă, clădiri de birouri şi alte clădiri de dotări publice, teren de sport, loc de joacă amenajat pentru copii. Ansamblul Panoramic Hill este primul nostru proiect, cuprinde 27 de vile şi se întinde pe o suprafaţă de 10.500 mp", susţin dezvoltatorii în prezentarea proiectului.

Un alt proiect imobiliar discutat în şedinţa din această săptămână a CTATU a vizat o clădire de birouri de şase etaje care ar urma să se construiască pe strada Frunzişului. Un beneficiar privat, Nicolae Podar, a solicitat acordul comisiei pentru un proiect cu două componente: extinderea unui imobil pentru comert, birouri si service auto de două etaje, existent, şi construirea unui imobil nou pentru comerţ şi birouri, cu două niveluri de subsol, parter şi şase etaje. "Clădirea existentă lasă de dorit din punctul de vedere al arhitecturii, prin această extindere putem să îi dăm un aspect mai plăcut şi se reorganizează şi circulaţia", a explicat arhitectul Tiberiu Bratu. "Acolo mai e o clădire nouă de birouri, de 1-2 ani, neocupată. Sunt curios - mai merită să se facă una?", s-a interesat arhitectul Adrian Iancu, membru CTATU. "Beneficiarul consideră că potenţialul e mare pentru astfel de proiecte", e replicat reprezentantul investitorului.

Membrii CTATU au decis că proiectul se încadrează în specificul zonei, şi ca dimensiuni şi ca suprafeţe, aşa că audecis acordarea unui aviz de oportunitate pentru noul proiect.

 

 

Comenteaza