Construcţiile cu patalama ale finalului de an

Construcţiile cu patalama ale finalului de an
În octombrie au fost eliberate autorizaţii pentru extinderea Ursus, un terminal nou de ciment în zona industrială sau un complex de locuinţe şi birouri în apropierea centrului.

În judeţul Cluj s-au eliberat în luna septembrie 138 de autorizaţii de construire numai pentru clădiri rezidenţiale, cu 24 mai multe faţă de septembrie anul trecut.

Societatea Ursus Breweries a primit în octombrie autorizaţia de construire pentru amenajarea barului şi a unei săli de concerte live, pe Calea Mănăştur, adică în incinta fostei fabrici de bere. Singurele informaţii făcute publice deocamdată de oficialii producătorului de bere se referă la conturarea unor posibilităţi de extindere, fără să ofere detalii privind noile funcţiuni.
Acestea ar putea fi amenajate în spaţii din subsolul fostei unităţi de producţie, potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ. Ursus pregăteşte de câteva luni extinderea activităţii unităţii amenajate în locul fabricii închise acum doi ani. După renunţarea la producţie, în incinta Ursus au fost amenajate un restaurant, un bar şi o mini-unitate de producţie, cu 1,1 milioane de euro.

Tot luna trecută producătorului francez Lafarge Ciment România i-a fost acordată autorizaţia necesară construirii noului terminal de ciment şi a unei staţii de încărcare auto, pe Bd. Muncii nr. 18. Compania deţine un teren de 8.600 mp pe platforma industrială, în zona fostului Combinat de Utilaj Greu (CUG). Lucrările propuse pentru Lafarge presupun demolarea unor hale existente, executarea unei staţii de descărcare, recondiţionarea silozurilor, spaţii de birouri. Incinta studiată ocupă terenul fostei gospodării de nisip metalurgic al CUG, iar reconversia constă în demolarea halelor existente şi a turnului elevator, reabilitarea silozurilor şi a căii ferate uzinale construirea unui terminal de descărcare-încărcare a cimentului. Lafarge are 68.000 de angajaţi în 64 de ţări şi operează prin diviziile ciment, agregate şi betoane.

Una dintre cele mai controversate reconversii anunţate la Cluj în anii de criză - transformarea proiectului Cartierului Tineretului în parc fotovoltaic, - a primit în octombrie autorizaţia ce permite demararea şantierului. Proiectul se află sub semnul întrebării, fiind obiect de procese în instanţă între foşti şi actuali parteneri. Autorizaţia a fost eliberată având ca beneficiar Cartierul Tineretului Cluj pentru Green Energy Napoca, cu scopul realizării unui parc fotovoltaic pe Dealul Sf. Gheorghe. Săptămâna trecută acţionarii majoritari ai Polus Real Estate, fost partener al primăriei în dezvoltarea proiectului imobiliar, au anunţat că pretind recuperarea banilor investiţi sau reluarea planurilor imobiliare alături de administraţie şi că au intentat un proces civil prin care se cere dizolvarea societăţii Cartierul Tineretului.


Aceştia se află în conflict cu fostul partener, Arpad Paszkany, care a susţinut reconversia. El susţine că omul de afaceri maghiar Sandor Demjan şi reprezentanţii săi încearcă să blocheze noua investiţie şi că aceştia aveau de fapt alte planuri pentru teren, după izbucnirea crizei economice mondiale: retragerea, nu investiţia imobiliară. Între timp, compania EnergoBit, implicată pentru pregătirea proiectului de energie, continuă demersurile. "Noi avem ca termen finalul anului, dată până la care vom obţine avizele tehnice necesare pentru racordarea la sistemul energetic naţional. De asemenea, am lucrat la caietul de sarcini şi ar urma selecţia companiei care ar trebui să se ocupe de echipamente şi lucrări, dar noi nu putem şti când va demara efectiv proiectul", a spus Ştefan Gadola, vicepreşedintele EnergoBit.

Unul dintre proiectele mixte de mari dimensiuni cu documentaţii eliberate luna trecută a intrat în şantier: Drusal Baia Mare, societate activă în reciclarea deşeurilor, lucrează la ansamblul mixt de locuinţe şi servicii proiectat pe Calea Dorobanţilor. Complexul de comerţ, servicii şi locuinţe are, conform proiectului, mai multe corpuri de clădiri, de la două la cinci etaje. Clădirea destinată locuinţelor include 90 de apartamente şi este proiectată pentru partea din spate a terenului, în vreme ce suprafaţa dinspre Calea Dorobanţilor este rezervată unui imobil de birouri de 2.860 mp. Lucrările vor merge în paralel pentru partea de locuinţe şi pentru birouri, iar beneficiarii doresc ca lucrările să fie finalizate într-un an, conform Drusal.

Comenteaza