Consumul în România creşte cu 7% în fiecare an

Consumul în România creşte cu 7% în fiecare an
În ţara noastră consumul creşte cu 6-7% anual pe fondul creşterii veniturilor populaţiei şi al reducerii taxei pe valoarea adăugată (TVA) la alimente, susţin experţii financiari.

„În condiţiile în care din 1 ianuarie se va reduce şi cota standard de TVA şi vor intra în vigoare majorări salariale semnificative în sectorul public, ne aşteptăm la o creştere susţinută a consumului şi pe parcursul anului viitor. Din păcate, o parte a acestui consum sporit va fi satisfăcută din importuri, ceea ce s-ar putea să antreneze o majorare a deficitului balanţei comerciale şi chiar presiuni de depreciere pentru moneda naţională. 
 
România ar trebui să gestioneze cu prudenţă acest moment de accelerare a creşterii economice pentru a nu reveni la dezechilibrele macroeconomice ce au caracterizat perioada anterioară crizei financiare din 2008-2009”,
a precizat Bogdan Belciu, asociat în cadrul PwC România.
 
Tendinţele recente în privinţa cheltuielilor de consum la nivel global arată o creştere între 2 şi 4% faţă de anul trecut în termeni reali în cele mai multe economii occidentale. Potrivit economiştilor PwC, ambele motoare ale cheltuielilor de consum – venitul real disponibil şi rata de economisire – au jucat un rol în această tendinţă ascendentă. Reţeaua PwC este prezentă în 157 de ţări cu 208.000 de specialiști în audit, consultanţă fiscală şi pentru afaceri. 

Comenteaza