Contribuţia minimă în 2020 pentru cumpărarea de vechime în muncă este 25% din salariul minim brut

Contribuţia minimă în 2020 pentru cumpărarea de vechime în muncă este 25% din salariul minim brut

Venitul minim la care se calculează contribuţia de asigurări sociale pentru persoanele care doresc să îşi cumpere vechime în muncă este salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, iar cota de contribuţie pentru anul 2020 este de 25%, se menţionează într-un comunicat remis vineri de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Guvernul a reglementat printr-o ordonanţă de urgenţă legislaţia privind sistemul public de pensii, astfel încât persoanele care nu au calitatea de pensionar şi care vor să îşi completeze stagiul de cotizare pentru dreptul de pensie vor putea să plătească retroactiv contribuţia la sistemul public de pensii.

"Cetăţenii români din ţară sau din străinătate, care nu au fost pensionari, şi care nu au fost asiguraţi în anumite perioade, vor putea încheia, până la 31 august 2021, un contract de asigurare prin care îşi pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului", potrivit comunicatului MMPS.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale notează că decizia luată de Guvern dă posibilitatea obţinerii dreptului la pensie persoanelor care, deşi au vârsta de pensionare, nu au stagiul minim de cotizare pentru a obţine o pensie pentru limită de vârstă.

Persoanele care solicită achiziţionarea de vechime în muncă trebuie să nu fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din România sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale Uniunii Europene sau cu care România are acorduri de securitate socială, se precizează în comunicat.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială, şi casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei, conform Ministerului Muncii.

"Venitul pentru care se achită contribuţia de asigurări sociale nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare, iar cota de contribuţie potrivit Codului fiscal este de 25% în anul 2020. Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, până la 31 august 2021", se menţionează în comunicatul Ministerului Muncii.

Din 1 ianuarie 2020, potrivit legislaţiei în vigoare, valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 2230 de lei, iar pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, valoarea acestuia este de 2350 lei, în timp ce pentru domeniul construcţiilor salariul minim brut este de 3000 de lei.

Măsura posibilităţii cumpărării de vechime în muncă a fost aprobată de Guvern printr-o Ordonanţă de Urgenţă care modifică şi completează Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, se precizează în comunicatul Ministerului Muncii.

loading...
Comenteaza