Controale la patiseriile și magazinele de pâine din Cluj. S-a lăsat cu amenzi usturătoare. Ce au descoperit inspectorii

Controale la patiseriile și magazinele de pâine din Cluj. S-a lăsat cu amenzi usturătoare. Ce au descoperit inspectorii
| Foto: Jorge Royan/Wikimedia Commons

Inspectorii ITM Cluj au vizitat 21 firme din domeniul panificației în căutarea angajaților care muncesc „la negru”, dar au găsit o mulțime de alte nereguli și au aplicat amenzi de 21.000 de lei.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a efectuat mai multe controale în perioada 5-8 aprilie 2022, la companii clujene din domeniul panificației.

În urma acestor acțiuni, inspectorii au aplicat 27 de sancțiuni și 4 amenzi în valoare de 21.000 lei pentru neefectuarea instrurii introductiv generale și la locul de muncă, lipsa verificarii periodice a instalațiilor de captare, reținere și eliminare a noxelor (instalații exhaustare) și expirarea verificării măsurării rezistenței de dispersie pentru prizele cu legare la pământ, potrivit unui comunicat transmis ZIUA DE CLUJ.

„Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce, persoana care prestează muncă nedeclarată fiind lipsită de protecție socială, neavând siguranța plății muncii prestate. Având în vedere riscurile la care sunt expuși lucrătorii din acest domeniu de activitate, este necesară organizarea periodică a unor acțiuni de control privind respectarea de către angajatori a prevederilor legale de securitate și sănătate în muncă și a modului în care lucrătorii conștientizează riscurile din unități, ca primă condiție pentru adoptarea unor atitudini, comportamente și acțiuni adecvate în prevenirea producerii de accidente”, se mai arată în comunicat.

Comenteaza