România a pierdut 2 miliarde de euro din banii pentru infrastructura de transport

România a pierdut 2 miliarde de euro din banii pentru infrastructura de transport

Comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, a declarat, luni, că România a pierdut între 1,8 şi 2 miliarde de euro din fondurile totale alocate, în valoare de 19,5 miliarde de euro, într-un domeniu sensibil pentru ţara noastră, cel al infrastructurii de transport.

Comisarul european participă la conferinţa "EuroImpact - Impactul şi rezultatele politicii de coeziune în România. Experienţe cu privire la accesarea fondurilor şi implementarea proiectelor finanţate", care este organizată la Bucureşti de către Institutul European din România.

"Din 2007 până în 2011 rata de absorbţie a fost de 4%. Am preluat mandatul în 2014, cu o rată de absorbţie de 48%. Încheiem ciclul financiar cu o rată de absorbţie de aproape 90%. Din păcate, din cei 19,5 miliarde de euro alocaţi pe fondurile pe care le gestionez - e vorba de politica de coeziune şi de Fondul de Dezvoltare Regională - s-au pierdut între 1,8 şi 2 miliarde de euro cel mai sensibil domeniu pentru România, cel al infrastructurii de transport", a explicat Corina Creţu.

Ea a precizat că au fost lucruri "care au afectat potenţialul României" de a beneficia pe deplin de avantajele pe care le oferă politica de coeziune.

"Sigur, dacă ne uităm la partea plină a paharului, dintre cele 19,5 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2014, s-au cheltuit 17,5 miliarde, însă doar 14-15 miliarde au fost practic lucrări pe teren, pentru că 3 miliarde aproape au fost salvate prin proiecte retrospective, prin preluarea creditelor BEI şi BERD pe care România le avea încă pentru proiecte realizate, cum ar fi de pildă Autostrada Soarelui, care era deja realizată, dar pentru care statul încă plătea credite.

De asemenea, am preluat salariile tuturor funcţionarilor care lucrează pe fonduri europene în România, tocmai pentru a ajunge la această rată de absorbţie de 90% şi pentru a degreva bugetul naţional de această povară a creditelor la care se angajase", a spus Corina Creţu.

Ea a subliniat că, în acest ciclu financiar, România are alocaţi 31 de miliarde de euro, incluzând banii pentru agricultură. "Fondurile europene oferă finanţare pentru 60-65% din investiţiile publice în România. Am spus de fiecare dată când au existat probleme în implementarea proiectelor: am vorbit despre procedurile greoaie şi de capacitatea administrativă redusă.

Vorbim despre lucruri care nu s-au întâmplat azi, ieri sau în ultimul an. Este o slăbiciune pe care am avut-o ca ţară încă de la începutul intrării noastre în Uniunea Europeană, când nu am fost pregătiţi de a accesa o asemenea sumă de bani", a mai afirmat Creţu.

Comenteaza