Costuri mai mici cu 30% pentru chiriaşii clădirilor verzi

Costuri mai mici cu 30% pentru chiriaşii clădirilor verzi
Cheltuieli reduse de întreținere pentru ocupanții de spații de la Cluj și avantaj la atragerea de clienți pentru proprietari sunt principalele beneficii aduse de noua tendinţă din construcții.

Dezvoltatorii de centre de afaceri anunță în serie demersuri pentru obținerea unei certificări internaționale care să ateste performanțele clădirilor. La peste un an de la obținerea certificării oficiale, proprietarii primei clădiri ecologice de birouri spun că investiția se justifică doar atunci când calculele se fac pe termen lung.

„Pe termen scurt și mediu nu am putea spune că e un foarte mare avantaj să ai o clădire verde, dar pe termen lung, da. Impozitul redus cu 50% (practicat în Cluj-Napoca pentru imobilele cu certificare oficială internațională, n. red.) e unul dintre avantaje. Cel mai important aspect e reducerea costurilor de mentenanță și de operare. Pentru chiriaș, costurile sunt cu 30-32% mai mici într-o clădire verde decât într-un imobil obișnuit", susține Adam Ambrus, reprezentantul societăţii care administrează imobilul de birouri Amera Tower.

"În ceea ce privește perspectiva proprietarului, ai o chestiune de marketing în plus, care te ajută în negocierile cu potențialii clienți. Aceștia sunt interesați de costurile reduse, dar și de posibilitatea de a-și asocia numele cu un imobil verde, aspect ce contează pentru companiile care țin la chestiunile legate de responsabilitatea socială", a explicat Ambrus. Imobilul situat pe Calea Baciului era deja operațional când a obținut certificarea LEED Gold, vara trecută, devenind astfel prima construcţie ecologică din oraş recunoscută oficial. Pentru a îndeplini standardele internaţionale, la cele 6 milioane de euro, cât a costat amenajarea clădirii, proprietarii au investit încă 120.000 de euro, potrivit datelor anunțate. Imobilul a ajuns acum la un grad de ocupare de 92%, după ce în 2011 clădirea a rămas din nou disponibilă pe piață, ca urmare a închiderii centrului de servicii ING Cluj.

The Office, complexul de birouri dezvoltat pe Bd. 21 Decembrie de fondul sud-african de investiţii NEPI, în parteneriat cu omul de afaceri timişorean Ovidiu Şandor, a anunțat recent obţinerea certificării Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) Excellent pentru faza de proiect, cea finală urmând să fie acordată după darea în folosinţă a clădirii. Optimizarea consumului energetic şi implementarea unor măsuri de economisire inteligentă vor duce la costuri de întreţinere scăzute pentru chiriași, au explicat dezvoltatorii cu șantierul în desfășurare, dar și negocierile pentru găsirea de ocupanți pentru spațiile care se livrează pe piață începând de anul viitor. Un alt mare proiect de birouri în lucru, Liberty Technology Park, centru de servicii proiectat pe fosta platformă a fabricii Libertatea şi care va folosi parţial vechile clădiri, a iniţiat demersuri pentru BREEAM. Există şi clădiri operaţionale pentru care proprietarii au demarat proceduri de certificare, cum ar fi imobilul de birouri Maestro Center.

După ce au preluat fosta unitate ecologică de producţie a Nokia din parcul industrial Tetarom III din comuna Jucu (prima clădire verde din județ), italienii de la De'Longhi au început construirea unei noi fabrici verzi, cu termen de predare la final de an. Grupul financiar Banca Transilvania, care a finalizat în prima jumătate a anului centrul de date şi birouri din Tetarom I, a început procedurile de obţinere a certificatului internaţional acordat clădirilor verzi Green Building LEED Certification (SUA). Americanii de la Emerson au început procedurile pentru obţinerea certificatelor oficiale de clădiri verzi pentru imobilele de birouri şi producţie din Tetarom II, atât pentru cele deja operaţionale, cât şi pentru noua investiţie acum în derulare. Clujul este primul oraş care a introdus o reducere de 50% a impozitului în cazul clădirilor verzi.

Comenteaza