Clujul ia 420 de milioane de euro din banii Europei

Clujul ia 420 de milioane de euro din banii Europei
Oficialii europeni dezbat la Cluj viitorul exercițiu financiar al uniunii

Valoarea proiectelor care vor fi realizate în oraș din fonduri europene în perioada 2014-2020 se ridică la 420 de milioane de euro, dintre care 150 de milioane pentru viitoarea Centură Metropolitană a orașului, a anunțat primarul Emil Boc, la întrunirea Comitetului European al Regiunilor de la Cluj-Napoca.

Printre domeniile care vor aspira cei mai mulți bani europeni în Cluj-Napoca sunt orașul verde - 40 de milioane, educație - 25 de milioane, eficiență energetică - 15 milioane, sănătate - 5,3 milioane. “De la aderarea la UE în România au intrat 45 de miliarde de euro din fonduri europene. Politica de coeziune este aceea care va face ca tinerii să nu mai părăsească țara, însă pentru aceasta va trebui să le oferim o calitate înaltă a vieții.

La Cluj vrem să facem un oraș orientat către dimensiunea verde, cu mai puține mașini în centru și cu mai multe spații pietonale, piste de biciclete. Aici o treime din transportul public este ecologic, dar vrem să achiziționăm din banii europeni mai multe tramvaie, troleibuze și autobuze electrice. Vom lua de la mașini și vom da pietonilor, vom crea și prima stradă Smart din România”, a informat primarul Clujului, Emil Boc. 

Cu puțin timp înainte de încheierea mandatelor actuale ale Parlamentului European (PE) și Comisiei Europene (CE), în contextul unor negocieri dificile privind bugetul UE de după 2020, lideri locali din întreaga Europă se reunesc la Cluj, în 25 și 26 martie, pentru a discuta despre impactul și perspectivele politicii de coeziune a UE. Reprezentanți de vârf ai Comitetului European al Regiunilor (CER) și ai CE prezintă la Cluj cele mai semnificative priorități, preocupări și realizări ale regiunilor UE în această etapă de mare importanță.

Acestea au fost expuse de Emil Boc, primarul Clujului și membru al CER, Isabelle Boudineau, președintele comisiei pentru politica de coeziune teritorială (COTER) a CER și vicepreședinte a regiunii Nouvelle Aquitaine din Franța, Corina Crețu, comisar european pentru politică regională și urbană. România este unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor structurale și de investiții europene (fondurile ESI) – instrumentele de finanțare ale politicii de coeziune – alocările de la bugetul UE depășind 30 de miliarde de euro în perioada 2014-2020. Programele din cadrul politicii de coeziune reprezintă peste 50% din investițiile publice din țară.

CE a propus în luna mai 2018 o creștere de 8% pentru perioada 2021-2027, iar negocierile dintre PE și Consiliu sunt în curs de desfășurare. Pentru ca vocea regiunilor și orașelor din UE să se poată face auzită, CER a lansat alianța pentru coeziune pentru a-i mobiliza pe toți cei care solicită o politică de coeziune puternică după 2020.CER este adunarea UE a reprezentanților locali și regionali din toate cele 28 de state membre.

Înființat în 1994, în urma semnării Tratatului de la Maastricht are misiunea de a implica autoritățile locale și regionale în procesul decizional al UE și de a le informa cu privire la politicile uniunii. PE, CE și Consiliul European consultă CER în domeniile politice care prezintă interes pentru regiuni și orașe. Pentru a face parte din CER cei 350 de membri și 350 de supleanți trebuie să fie titularii unui mandat electoral sau să răspundă din punct de vedere politic în fața unei adunări alese în regiunile și orașele lor de origine.

Comenteaza