Credit pentru sângele placentar

Credit pentru sângele placentar
Două bănci din Cluj, una de celule stem şi alta comercială, au încheiat un acord pentru împrumutarea părinţilor care vor să îşi protejeze copiii.
Prima bancă de celule stem din România, Cord Blood Center (CBC) Cluj-Napoca, a lansat un credit pentru colectarea de sânge placentar, în parteneriat cu Banca Transilvania (BT). În acest fel, părinţii le vor putea oferi copiilor ceea ce medicii consideră “un cec în alb” pentru viaţa acestora.

Părinţii care vor să recolteze celule stem la naşterea copiilor, dar care nu îşi permit să achite costurile prelevării primesc o mână de ajutor. Cele două instituţii au lansat un credit care acoperă integral costurile de recoltare şi o parte din cheltuielile de conservare. Potrivit informaţiilor furnizate de CBC, creditul ce va putea fi accesat de părinţi sau de rudele viitorilor părinţi are o valoare de 1.000 de euro şi se restituie în decurs de un an, în 12 rate egale. Suma acoperă costurile procedurii de recoltare de celule stem, care se ridică la 3.270 de lei.

“Există posibilitatea achitării creditului în avans, fără penalităţi. Gradul de îndatorare este de până la 70%, fiecare părinte fiind liber să aleagă un procent potrivit cu situaţia sa financiară. Ratele pot fi achitate direct din contul curent, iar creditul poate fi accesat atât de soţi, cât şi de rudele de gradul I”, explică reprezentanţii centrului CBC. Celulele stem sunt considerate de medici un adevărat “cec în alb” pentru copil. Ele vor putea fi utilizate de către acesta mai târziu, în caz de îmbolnăvire, pentru transplant, sau chiar de către o persoană care este compatibilă imunologic cu copilul.

Creditul lansat împreună cu BT se adresează persoanelor cu un venit de cel puţin 1.000 de lei pe lună, iar publicul ţintă îl reprezintă femeile însărcinate sau cele care îşi doresc să aibă un copil. “Noi le sfătuim pe mame să vină la noi, pentru contractarea creditului, cel târziu în luna a şasea a sarcinii, pentru a putea definitiva toate actele necesare”, explică Adina Scaringi, director de marketing în cadrul CBC. “Nu există absolut nici un risc în această recoltare. Ea se face foarte rapid, la naştere, de către medicul ginecolog. Ulterior, noi preluăm grefa de sânge, o prelucrăm şi conservăm celulele stem”, precizează Scaringi.

Împrumutul acoperă numai costurile prelevării. Pentru conservare, cei interesaţi trebuie îşi planifice o cheltuială separată. “Din acest credit se acoperă costurile prelevării şi parte din cele de conservare, deoarece prelevarea propriu-zisă costă numai 3.270 de lei, iar creditul este de 1.000 de euro (circa 4.200 de lei). Pentru conservare, costul anual este de 190 de lei”, subliniază reprezentanţii băncii de celule stem. Potrivit informaţiilor publicate pe portalul CBC, aceasta realizează recoltări de celule de patru ani, iar până acum a primit trei solicitări de testare a compatibilităţii între donator şi primitor.

“Celule stem se folosesc pe o scară extrem de largă, în tratarea bolilor hematologice sau în medicina regenerativă. Recoltarea este o procedură lipsită de orice riscuri, iar în momentul de faţă aproximativ 30% dintre tinerele mame apelează la ea”, spune medicul ginecolog Florin Stamatian. În România au apărut mai multe oferte ale băncilor de celule stem. La Biogenis recoltarea şi stocarea costă 3.970 de euro, la Stemcelexion, 1.850 de euro, iar la Stem-Health Unirea, 1.575 de lei.

Credit pentru celule stem


Valoare credit: 3.270 lei
Perioadă creditare: 12 luni
Comision analiză: 0 lei
Dobândă anuală efectivă: 12,91%
Rată lunară: 290,84 lei
Total de rambursat: 3.490 lei

Sursa: CBC


Comenteaza