Credite acordate cu ajutotul inteligenței artificiale. Companie IT din Cluj: Băncile mizează pe digitalizare. Cereri în creștere cu 50%
- Scris de Ziua de Cluj
- 03 Apr 2023, 17:07
- Economie
- Ascultă știrea
O firmă de servicii software din Cluj-Napoca afirmă că instituțiile bancare pun preț pe digitalizare și eficentizarea serviciilor pe care le oferă clienților, iar cererea pentru optimizarea acestor procese a crescut cu peste 50% la începutul anului.
Cererile de digitalizare și optimizare a proceselor din partea instituțiilor bancare au crescut cu peste 50%, de la începutul anului, potrivit unei analize OVES Enterprise, firmă dezvoltatoare de software din Cluj-Napoca.
Băncile mizează mai mult pe digitalizare
Industria bancară se găsește în fața unor provocări privind optimizarea și diversificarea activităților desfășurate, iar băncile vor investi semnificativ pentru dezvoltarea infrastructurii, răspunzând nevoilor de creștere și așteptărilor clienților.
Potrivit ultimului raport al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială, băncile din România au bugetat, pentru anul 2021, aproximativ 1 miliard de lei pentru investiții în digitalizare, aproape jumătate din cheltuielile cumulate pentru digitalizare din perioada 2017 – 2020.
Procesul de digitalizare în bănci este, în prezent, accelerat, potrivit OVES Enterprise. Investițiile în digitalizare din partea băncilor și companiilor fintech au crescut, în 2022, cu aproximativ 30%.
Ritmul de creștere, cu aproximativ 30%, a investițiilor în digitalizare în sectorul bancar se va menține și în 2023, cu o probabilitate foarte mare să accelereze pe final de an. Decidenții din sectorul bancar înțeleg că doar așa pot rămâne competitivi - dacă investesc în plus în digitalizare și optimizarea proceselor. Sectorul bancar are acum oportunitatea să dezvolte produse și servicii inovative, care satisfac nevoie clientului digital - Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.
Experiența acumulată în ultimii ani în dezvoltarea de proiecte de digitalizare în sectorul bancar le permite echipelor OVES Enterprise să acceseze proiecte mai mari și cu grad ridicat de complexitate, axate pe inovație și pe tehnologii noi.
User interface și user experience se află în topul preocupărilor băncilor, majoritatea instituțiilor dorind să îmbunătățească aplicațiile (mobile și desktop), pentru a le face mai atractive, mai intuitive și mai ușor de folosit.
Credite acordate cu ajutoru inteligenței artificiale
Securitatea este, de asemenea, un subiect aflat în atenția băncilor, acestea căutând noi metode de identificare a vulnerabilităților și de prevenție și limitare a atacurilor cibernetice. Acum se verifică tot mai atent traseul banilor și proveniența acestora, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Iar băncile încearcă, cu succes, folosirea tehnologiei blockchain în realizarea plăților, din motive de privacy, siguranță și eficiență.
Adițional, băncile investesc în dezvoltarea de noi aplicații ce permit transferuri mai rapide de bani. De asemenea, băncile au început să îmbunătățească și partea de consultanță și acordarea de credite online cu ajutorul AI-ului.
Creșterea numărului de proiecte de dezvoltare pentru sectorul bancar contribuie la un nivel mai mare de predictibilitate asupra evoluției business-ului OVES Enterprise de anul acesta, compania estimând o dublare a afacerilor în 2023, față de 6 milioane de euro, cât a înregistrat la finalul anului trecut.
OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, înființată în 2015 la Cluj-Napoca. În prezent, 80% din cifra de afaceri a companiei este generată de proiecte din afara României, ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenței artificiale şi big data. Firma de la Cluj operează în mai multe țări din Europa dar și în SUA.