“Creierele” României s-au întors acasă. La Cluj

“Creierele” României s-au întors acasă. La Cluj
Cele 60 de contracte de finanțare au fost aduse la Palatul Administrativ din Cluj
“Creierele” României s-au întors acasă. La Cluj
“Creierele” României s-au întors acasă. La Cluj

60 de antreprenori plecați din România pentru a-și găsi menirea în străinătate s-au aflat pentru o zi la Cluj ca să semneze contractele de finanțare cu până la 40.000 de euro din partea Uniunii Europene care să îi ajute să își aducă afacerea aici. “Nu vreau să vă descurajez, dar accesarea banilor nu merge așa cum ar trebui”, îi avertizează colegii lor din Cluj.

Mihai Precup a trăit 11 ani în străinătate, iar acum va înființa aici o companie de consultanță pentru investiții. “Am înțeles că au fost peste 3.000 de aplicanți, din care au fost selectați 60. Procesul de aplicare mi s-a părut relativ lejer, mult mai ușor decât m-am așteptat.

Noi ne vom axa pe marile companii din vestul țării care se dezvoltă, deoarece ne propunem să atragem finanțări de peste 5 milioane de euro de proiect. Cu alte cuvinte, noi vom aduce în țară cu mult mai mulți bani decât am primit, dar vrem să educăm și piața locală. Cel mai greu lucru mi se pare să găsim oameni de calitate, în condițiile în care România se confruntă cu o fugă masivă a capitalului uman peste hotare”.

Variante autohtone de Brexit

Roxana Folescu vorbește mai bine engleza decât româna, trăind de mică în țările anglo-saxone. “Am crescut în SUA, am activat în politică, iar acum lucrez la Londra. Am depus un plan de afaceri pentru o firmă de mobilier și de iluminat, de înaltă calitate, avansat tehnologic”.

Alice Vasiloiu a ales filiera britanică pentru carieră. “Mi-am făcut un studio de publicitate în Marea Britanie, vreau să lansez un startup de acest fel și în România. Am avut deja un prim eșec, sunt la a doua aventură de acest gen, dar privesc înainte cu interes, emoție și sper să fie bine”.  

"Procesul de aplicare mi s-a părut facil, am trimis întrebări și am primit prompt răspunsurile prin e-mail. Afacerea mea este în domeniul ospitalității și e deja începută de trei ani, mai precis vizează promovarea turismului intern. Deja mă încadrez și la cifra minimă de afaceri solicitată și chiar am ieșit pe profit", susține Gabriel Murgu.

O antreprenoare s-a axat pe confecții metalice, alta a creat un site de găsire de către potențialii clienți a avocaților mai tineri, aflați la început de drum. "Am dat de o săptămână un anunț de căutare a unui IT-ist, dar nu am primit niciun CV. Sper să ne completăm echipa", spune avocata. 

De anul viitor trebuie să fie sustenabili

"Dintre cei 149 de candidați care au ajuns în faza finală - am avut și procesul de mentorat pentru cei calificați - am selectat 60 pentru finanțare, însă cum am avut și o serie de retrageri locurile lor au fost ocupate de cei care erau pe lista de rezervă.

Vom semna contractele, după care urmează etapa de implementare a planurilor de afaceri, iar banii ar urma să fie primiți de beneficiari începând cu această lună. Din martie 2020, afacerile finanțate cu până la 40.000 de euro, prin Programul Operațional Capital Uman, trebuie să intre în perioada de sustenabilitate", spune managerul proiectului, Oana Maria Bâra

"Să vă aduceți în România și angajații!"

"Au venit către noi antreprenori din Germania, Marea Britanie, Australia, SUA. Trebuie să aveți încredere și profesionalism. Încet, încet, veți primi și subvențiile. Intrarea în atreprenoriat este o poveste frumoasă, care are însă și părți negative. Ne îngropăm în hârtii, în laptopuri, dar uităm că de fapt menirea noastră este să ajutăm oamenii.

Ideal ar fi ca să aduceți acasă și angajații care lucrează în afară. Clujul este deja un model pentru antreprenorii din România pe care trebuie să îl urmăm și noi, în București, și în toată țara. E și un pariu pentru România pe care suntem obligați să îl câștigăm", consideră Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Proiecte da, finanțare ba

"Avem și noi un proiect similar, suntem ceva mai înaintați pentru că am semnat deja contractele și suntem la faza de depunere a cererilor pentru subvenții, însă deocamdată lucrurile nu merg foarte bine. În România veți întâmpina multe piedici de care în străinătate nu v-ați bătut - noi le facem față aici de mulți ani - dar este important să nu vă descurajați.

Sunteți prima generație de antreprenori care beneficiați de acest sprijin, faceți parte dintr-o categorie privilegiată, deoarece s-ar putea să fiți și ultima", avertizează Augustin Feneșan, președinte al Asociației Patronilor și Meseriașilor Cluj.    

Contractele, semnate la Prefectura Cluj

CNIPMMR, în calitate de beneficiar, implementează, în perioada septembrie 2017 – septembrie 2020 proiectul “Diaspora Restart”, ce are ca obiectiv înființarea de întreprinderi cu profil nonagricol în zona urbană din regiunile mai puțin dezvoltate ale României de către românii din diaspora.

La Palatul Administrativ a avut loc vineri evenimentul oficial de semnare a contractelor de subvenție din cadrul proiectului ce vor pune baza demarării activității antreprenoriale a românilor din străinătate.

Au fost prezenți cei 60 de câștigători ai schemei de ajutor de minimis, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, parteneri din proiect. Evenimentul concretizează eforturile depuse pentru întoarcerea acasă a românilor cu spirit antreprenorial și crearea de valoare adaugată în economia românească. 

Obiectivele proiectului

1. Dezvoltarea competențelor antreprenoriale și manageriale a 400 de persoane din diaspora care vor să inițieze o activitate independentă prin participarea la cursuri de formare în domeniu
2. Creșterea gradului de informare și de conștientizare cu privire la beneficiile antreprenoriatului
3. Încurajarea antreprenoriatului printr-o schemă de ajutor de minimis pentru 60 de start-up-uri
4. Creșterea ocupării în regiunile mai slab dezvoltate ale României prin crearea a 120 de locuri de muncă în întreprinderile nou înființate
5. Încurajarea viitorilor antreprenori să angajeze persoane din grupuri vulnerabile

Concursul Diaspora Restart

- Planuri de afaceri propuse pentru finanțare în proiect: 60
- Planuri de afaceri propuse pentru a fi incluse pe lista de rezerve: 10
- Planuri de afaceri admise dar fără punctaj suficient pentru finanțare/ rezerve: 34
- Planuri de afaceri respinse în faza A a evaluării: 45

Sursa: CNIPMMR

Comenteaza