Cresc din nou prețurile în imobiliare. Cu cât se vor scumpi locuințele

Cresc din nou prețurile în imobiliare. Cu cât se vor scumpi locuințele

Se vor livra cu 15% mai puţine case noi faţă de 2020 din cauza amânărilor de proiect.

Pandemia i-a făcut pe români să îşi analizeze locuinţa. Acum poate vor un spaţiu mai mare sau, dacă stau în chirie, se gândesc la propria casă. Cererea de locuinţe la început de an s-a accentuat şi preţul a crescut.

Flavius Pop, consultant senior la o firmă de consultanţă în investiţii imobiliare, spune că, din cauza scumpirii materialelor de construcţii, preţurile vor fi din ce în ce mai mari la locuinţe. Până acum este o creştere de 1% şi asta nu intimidează cumpărătorii.

„Vor afecta preţurile dezvoltărilor. Procentual vorbind, ne aşteptăm la o creştere, până la finalul anului, între 5% şi 10%. S-au înregistrat în jur de 8.000 de tranzacţii în Bucureşti şi în zonele metropolitane, din care aproximativ 60% sunt tranzacţii cu unităţi noi”, a spus Flavius Pop, senior consultant JLL.

De asemenea, cererea este mare în această perioadă pentru credite ipotecare, spune Irina Chiţu, analist financiar-bancar.

„Creditarea imobiliară chiar a crescut în pandemie şi anul acesta a luat un mai mare avânt. A crescut cu peste 10%. Programul Noua Casă este, în momentul acesta, cu motoarele turate la maxim şi se aşteaptă ca băncile să termine fondurile în 1-2 luni”, afirmă Irina Chiţu, analist financiar-bancar.

Irina îi sfătuieşte pe români să nu se împrumute mai mult de 25% din venitul lor.

„Creditele au dobânzi foarte mici. Mare atenţie la supraîndatorare pentru că acum dobânzile sunt mici, dar peste 10-20 de ani de credit pot să crească semnificativ”.

Pentru Ruxandra, pandemia a însemnat ascensiune profesională. Salariul i s-a mărit şi aşa a prins încredere să îşi ia un apartament.

„Apartamentul a costat 65.000 de euro şi avansul a fost de 5%. Este un studio cu 2 camere, open space, în bloc nou. Urmează să intru în posesia lui, cu tot cu mutare, începând de săptămâna viitoare. Eu am aplicat pentru fondurile de la prima casă şi am aşteptat să vină fondurile, a fost o întârziere faţă de anii precedenţi. Consider că dacă ai toate resursele necesare nu ai de ce să îţi fie frică: un job stabil, un venit stabil”, a spus Ruxandra, proprietar apartament.

Comenteaza