Creştere spectaculoasă a pieţei locale de fuziuni

Creştere spectaculoasă a pieţei locale de fuziuni
Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a înregistrat cea mai dinamică evoluţie din cele 11 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est (ECSE), cu o creştere de 250% a valorii estimate a tranzacţiilor, de la 0,6 miliarde de dolari, în primul semestru 2014, la 2,1 miliarde, în primul semestru 2015.

Numărul tranzacţiilor a crescut de la 68, în prima jumătate a anului 2014, la 81 de în prima jumătate a anului curent. Cele mai atractive sectoare din România au fost sectorul energie şi minerit, conform rezultatelor raportului EY M&A Barometer.  România a înregistrat cea mai mare tranzacţie din ECSE în acest an – achiziţia UniCredit Ţiriac Bank (foto), pentru 770 milioane de dolari. În prima jumătate a anului, majoritatea tranzacţiilor a fost încheiată de investitori strategici, cumulând 80% din totalul tranzacțiilor derulate în ţara noastră. 
 
Piaţa românească a fost dominată de tranzacţii implicând companii străine care au achiziţionat firme locale. Doar 8% dintre tranzacţiile făcute publice au fost realizate de români care au achiziţionat companii străine – unul dintre cele mai mici procente din ECSE, 30% au fost fuziuni şi achiziţii interne, în cadrul cărora atât cumpărătorul cât şi ţinta îşi aveau originea în România. 
 
“Ne așteptăm ca sectorul energiei să atragă investitori importanți prin potențialul noilor surse de energie, la o consolidare accentuată a sectorului financiar şi a sectorului serviciilor medicale, în cel de-al doilea val investițional”, declară liderul departamentului de asistenţă în tranzacţii al EY România, Florin Vasilică. EY este una dintre cele mai mari reţele globale de servicii de business, cu 212.000 de angajaţi şi venituri de 28,7 miliarde de dolari în 2015. În România şi Republica Moldova, are 650 angajaţi în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Chişinău.

Comenteaza